Когато е единен, "Реал" (Мадрид) е нерушим, заяви Флорентино Перес при преизбирането си за президент на клуба. Той получи трети пореден и общо пети мандат на поста.

Срещу себе си 70-годишният предприемач нямаше нито един съперник на изборите. Испанските медии оцениха това като очаквано след големите успехи и най-вече спечелването на Шампионската лига в три от последните четири сезона.

В речта си Перес пропусна темата за бъдещето на Кристиано Роналдо. Преди дни португалският "Бола" съобщи, че звездата на белите иска да напусне заради разследването в Испания срещу него за данъчни измами.

Президентът на "Реал" определи треньора Зинедин Зидан за "най-добрия в света". И посочи, че клубът ще залага на "юношите и младостта" заедно с "най-добрите играчи в Испания и света". Данните на "Марка" показват, че под неговото ръководство "Реал" е похарчил над 1.3 млрд. евро за трансфери и е спечелил 19 купи.

"Реал" е един от най-големите символи в спорта. Един мит от емоции, чувства и невъзможни предизвикателства, постигнати в повече от вековна история. Днес отново имам честта да продължа като президент", каза Перес.

По думите му "днешната мощ (в спортен план) трябва да е основата за постигане на бъдещи успехи". "Изградихме легендарен отбор с най-добрите в Испания и света, но и с много юноши. Този модел ще продължим да следваме."

Перес на практика няма конкуренти за поста от 2012 г., когато "Реал" промени вътрешния си правилник за президентските кампании. В момента всеки, който иска да се кандидатира за поста, трябва да е бил член на клуба най-малко 20 години (преди това изискването беше 10 години), както и да предостави лична гаранция от испанска банка за поне 75 млн. евро.

Перес беше избран за пръв път през 2000 г., след като по време на кандидат-президентската кампания обеща да купи Луиш Фиго от вечния съперник "Барселона". По-късно изпълни обещанието си срещу рекордните тогава 62 милиона евро, а трансферът на португалеца даде началото на "галактикос". През 2004 г. той беше преизбран с 94.2% от гласовете, но през 2006 г. се оттегли от поста.

Дневник