Световната лига по волейбол ще има нов, драстично променен формат за следващия сезон. Поредните модификации в комерсиалния турнир ще доведат до промяна на броя на участниците до 16, съобщава voleyplus.com.

Всеки отбор ще има домакинство и ще срещне останалите съперници поне веднъж. Състезателните уикенди ще се увеличат от три на пет и в тях се очаква тимовете да са разпределени в четири групи по четири.

Според информацията гарантирано място в турнира в следващите седем години ще имат САЩ, Бразилия, Италия, Полша, Сърбия, Франция, Германия, Русия, Иран, Аржентина, Китай и Япония. България, заедно с Канада, Австралия и Южна Корея, ще са в Световната лига само през следващата година, но не се посочва какво ще последва и кой би ги заменил.

Селекционерът Пламен Константинов коментира обсъжданите промени още преди началото на настоящия сезон. "Има предложение да има 12 отбора, които в течение на седем години да не могат да изпадат, и четири отбора, като най-слабият от тях изпада в по-долна лига. Съвсем различно нещо е това. Така, че пълна неяснота. Такива изменения в последния момент мисля, че внасят повече хаос отколкото нещо новаторско", каза той през май.

Дневник