Испански прокурори внесоха иск срещу мениджъра на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо за два случая на данъчни измами, от времето докато беше треньор на "Реал" (Мадрид).

Според обвинението португалецът дължи на испанските данъчни власти 3.3 млн. евро. Искът е внесен в градския съд в Мадрид.

Моуриньо беше начело на "Реал" в продължение на три сезона до лятото на 2013 г., когато се завърна в "Челси". През 2016 г. той подписа с "Манчестър юнайтед".

Прокурорите заявиха, че той не е декларирал приходи от имиджовите си права за 2011 и 2012 г. "с цел получаване на незаконни печалби".

Припомня се още, че Моуриньо имаше проблеми с данъчните през 2014 г. Искане от прокуратурата тогава завърши със санкция от 1.15 млн. евро. По-късно обаче данъчните органи установиха, че част от информацията, представена в това споразумение, е некоректна.

Исковете срещу Моурньо са част от дългия списък със случаи на обвинения в данъчни измами, включващи футболни звезди в Испания. До момента проблеми с органите имаха Лионел Меси, Неймар и Кристиано Роналдо.

В същото време стана ясно, че Роналдо ще се изправи пред съда на 31 юли. Той е призован от магистратите в Мадрид по обвинение, че е укрил 15 млн. евро в периода 2011 - 2014 г.

От "Реал" отказват коментар на обвиненията срещу Моуриньо и изслушването на Роналдо. Реакция няма и от футболната агенция Gestifute, която представлява двамата португалци.

Дневник