Роджър Федерер започна с победа участието си в турнира от категория "АТП 500" в Хале. Швейцарецът, който е носител на рекордните осем титли в германския град, имаше нужда от едва 52 минути, за да се справи с японеца Юичи Сугита.

Федерер пласира осем аса, спечели 90% от точките след вкаран първи сервис и се наложи с 6:3, 6:1. Той направи пет пробива от 13 възможности и даде само един шанс на влезлия в турнира като "щастлив губещ" от квалификациите Сугита.

35-годишният швейцарец можеше да запише дори по-бърза победа. Във втория сет той водеше с 5:0 и 40:0 при свой сервис, но пропиля три мачбола и позволи да се стигне до първата и единствена точка за пробив в подаванията му. 

Сугита, който заема 66-ото място в световната ранглиста, се възползва и спря серията на съперника. Още в следващия гейма обаче 28-годишният японец отново допусна пробив, което сложи край на двубоя.

Федерер постигна победа №1100 в професионалния тенист. Рекордьорът по титли от Големия шлем стигна тази граница в рамките на едва 1347 мача. Повече спечелени срещи в историята на тениса има единствено американецът Джими Конърс - 1256. 

Федерер записа първа победа на тревни кортове през 2017 г., след като преди седмица изненадващо отпадна от Томи Хаас още след първия си двубой в Щутгарт.

Във втория кръг в Хале швейцарецът ще се изправи срещу представителя на домакините Миша Зверев, който отстрани чешкия квалификант Лукаш Лацко след успех с 6:4, 6:4.

Маестрото се нуждае от още две победи в Хале, за да си гарантира място сред поставените в топ 4 на "Уимбълдън" (3-16 юли). 

Дневник