Мексико получи последно предупреждение от ФИФА заради хомофобските скандирания на запалянковци в мача с Португалия от Купата на конфедерациите. Международната федерация обяви, че ще бъде принудена да вземе мерки и да наложи санкции, ако дискриминационните възгласи се повторят.

Мексиканската футболна федерация (FMF) отправи молба към феновете да спрат с хомофобските скандирания. Тя беше глобена осем пъти по време на световните квалификации заради подобни прояви на привържениците си.

"ФИФА взима много сериозно въпроса със скандиранията на нашите фенове, което може да доведе до големи санкции. Усилията ни на терена ще бъдат обезсмислени, ако поведението им доведе до загуба на мача заради прекратяване или недопускането на привържениците на стадиона", се казва в изявлението на мексиканската федерация.

ФИФА поясни, че обичайно използването на груб език на мексиканските фенове е насочено срещу вратарите на съперниковите отбори при вкарване на топката в игра.

Международната федерация прие тристепенен план за промотиране на честната игра по време на Купата на конфедерациите. Той дава право на главните съдии да спират мачовете по всяко време при наличието на дискриминационни транспаранти и възгласи от трибуните.

Дневник