Китаецът Лиджан Дзян ще придобие 60% от акциите на "Парма", обяви изпълнителният директор на италианския футболен клуб Марко Ферари. Сделката ще да бъде финализирана в началото на месец юли, допълни той.

Това ще е третият спортен клуб, в който Лиджан Дзян ще има участие. Той притежава над 98% от собствеността на испанския футболен "Гранада" и 5% от баскетболния "Минесота тимбъруулвс.

Другата промяна в "Парма" е, че бившият нападател Ернан Креспо ще стане вицепрезидент. 41-годишният аржентинец игра за жълто-сините в продължение на шест години и половина, а през сезон 2014/2015 г. беше треньор на младежкия отбор на "пармалатите". 

"Парма" доведе Креспо в Европа от "Ривър плейт" през 1996 г., а през 2000 г. беше продаден на "Лацио" срещу рекордните тогава 58 милиона евро. В началото на 2010 г. той се завърна при жълто-сините и остана до лятото на 2012 г., когато прекрати състезателната си кариера.

Аржентинецът си тръгна от клуба след хаотичния сезон 2014/2015, в който "Парма" изпадна от Серия А, няколко пъти смени собствеността си и накрая фалира с дългове над 200 милиона евро.

През лятото на 2015 г ."Парма" беше преструктуриран в "Парма калчо 1913" и започна възраждането си от четвъртото ниво на италианския футбил. Няколко месеца по-късно клубът си върна трофеите на търг.

От новия сезон "Парма" ще играе в Серия Б, след като в събота победи "Алесандрия" с 2:0 и спечели плейофите в трета дивизия - Лега Про.

Дневник