Британският тенисист Даниел Еванс е временно наказан, след като в петък беше обявено, че е хванат с положителна проба за кокаин от турнира в Барселона през април. Световният №50, който през тази година достигна до първия си финал от ATP в Сидни, направи изявление.

"Това е труден ден за мен, но исках да дойда и лично да съобщя, че през април дадох положителна проба за кокаин", каза 27-годишният тенисист.

Еванс твърди, че случаят няма нищо общо с тениса, но дълбоко съжалява за постъпката си. 

"Допуснах грешка и сега ще си изтърпя последствията. Това не е приемливо поведение. Подведох семейството ми, екипа си и моите спонсори", добави той.

Еванс, който през тази седмица напусна турнира в "Куинс" поради контузия, ще бъде наказан от 26 юни и няма да може да участва на "Уимбълдън".

"Г-н Еванс беше обвинен на 16 юни, той се призна за виновен за пробата си, взета на 24 април. Наказанието му влиза в сила от 26 юни до решаване на случая", коментираха от Антидопинговата комисия на Международната тенис федерация.

Преди две години Еванс беше изпаднал от първите 700 на световната ранглиста, но в последните 18 месеца се радва на най-добрите си постижения. Той достигна до четвърти кръг на Australian Open, където загуби от Жо-Филдред Цонга.

На турнира в Барселона, Еванс спечели първия си мач на клей от това ниво, стигайки до осминафиналите, където загуби от Доминик Тийм.

Британецът не е първия тенисист с положителна проба за кокаин. През 2009 г. французинът Ришар Гаске се отърва само със санкция от само 10 седмици. Трибуналът на Международната тенис федерация счете, че той е приел кокаин, целувайки жена в нощен клуб.

През 2007 г. бившата №1 Мартина Хингис обяви, че е дала положителна проба на "Уимбълдън" и се оттегли от професионалния тенис.

Петкратната победителна в турнири от Големия шлем беше наказана за две години, но после се върна като успешен състезател на двойки.

Дневник