Люис Хамилтън записа 66-ти полпозишън в кариерата си, след като разби конкуренцията в квалификацията за Гран при на Азербайджан. Той изпревари с близо половин секунда съотборника си Валтери Ботас. Трети остана Кими Райконен с "Ферари".

Лидерът в световния шампионат Себастиан Фетел се класира едва четвърти, на секунда и две десети зад големия си съперник за титлата.

Съботният ден започна лошо за германеца, който получи повреда в третата тренировка. Двигателят му беше сменен с по-стар, заради което не можа да кара с пълна мощност в квалификацията.

С 66 полпозишъна в кариерата си Хамилтън се доближи само на два от рекордьора Михаел Шумахер.

"Това беше една от най-великите обиколки, които съм правил. Имаше голямо напрежение, но колата беше блестяща. Обиколките ни се подобряваха и с Валтери направихме страхотна битка", каза Хамилтън след квалификацията.

В първата част на квалификацията отпаднаха Фернандо Алонсо и съотборникът му Вандорн, Ромен Грожан с "Хаас" и Маркус Ериксон със "Заубер". А поради механичен проблем Джолиън Палмър дори не излезе на трасето.

Още в петък задвижващата система на Алонсо беше сменена, а преди квалификацията "Макларън" постави нови турбокомпресор и моторгенератори за изгорелите газове и кинетичната енергия. Всичко това генерира наказание от 40 места на стартовата решетка.

Алонсо получи наказание от 40 места на стартовата решетка

Във втората част температурата на асфалта спадна драстично и голяма част от пилотите имаха големи проблеми със стабилността. Това оказа влияние на Фетел, като той беше далеч от темпото на Хамилтън.

Британецът завъртя две страхотни обиколки и се прибра обратно в гаража, чакайки финалните 12 минути и битката за полпозишъна. От сметките пък отпаднаха пилотите на "Торо Росо" Даниил Квят и Карлос Сайнц, Кевин Магнусен с "Хаас", звездата на "Рено" Хюлкенберг" и Паскал Верлайн от "Заубер".

Финалната част на квалификацията беше още по-драматична, след като "Ферари" отново не намериха нужната скорост, а двата "Мерцедеса" водеха убедително.

И въпреки, че три минути и половина преди края сесията беше спряна временно заради катастрофа на Даниел Рикардо, до изненади не се стигна.

Хамилтън завъртя рекордна обиколка 1:40.593 с близо половин секунда по-бързо от съотборника си и с повече от секунда пред "Ферари".

Топ 10 попълниха Макс Верстапен, Серхио Перес, Естебан Окон, Ланс Строл, Фелипе Маса и Рикардо.

Дневник