Даниел Рикардо с "Ред Бул" спечели състезанието за Гран при на Азербайджан във Формула 1. Австралиецът, който катастрофира в квалификацията в събота и стартира едва 10-и, показа страхотно пилотиране.

Състезанието се оказа най-драматичното от началото на сезона, като на три пъти излиза кола за сигурност, а в 22-ата обиколка надпреварата беше временно спряна.

Втори завърши Валтери Ботас с "Мерцедес", който имаше проблеми рано в състезанието и в един момент дори беше изостанал с обиколка. Ботас грабна втората позиция на финалната линия, изпреварвайки дебютанта от "Уилямс" Ланс Строл.

Канадецът, който е едва на 18 години, стана най-младия новак във Формула 1, който се качва на подиума. Това е и първи подиум за Канада от 2001 г. насам, когато Жак Вилньов също завърши трети.

"Това е абсолютна лудост! След рестарта си мислех, че можем да се качим на подиума, но никога не бих заложил пари, че ще спечеля тук", каза след финала победителят Рикардо.

Хаотично начало

Трудната писта в Баку и нестабилността в тренировките и квалификацията оказа влияние върху старта на състезанието. В първия завой няколко коли се разминаха на сантиметри. Пилотите на "Торо Росо" Квят и Сайнц бяха най-близо до удар помежду си, но някак успяха да го избегнат.

Райконен и Валтери Ботас обаче се сблъскаха във втория завой, като пилотът на "Мерцедес" отскочи от бордюра и се заби в Кими. Това доведе до влизане в бокса за Ботас и смяна на предното крило.

От цялата ситуация късмет извади Фетел, който излезе на втора позиция, а Серхио Перес с "Форс Индия" беше трети. Хамилтън беше далеч напред пред останалите.

Колата за сигурност обърка всички сметки

Състезанието ще се запомни с излизането на кола за сигурност общо три пъти. Това се наложи първо заради повреда в двигателя на Макс Верстапен. Холандецът не успя да завърши четвърто състезание в последните шест старта.

При последното излизане се стигна до инцидент между Фетел и Хамилтън. Британецът натисна рязко спирачките и това доведе до лек удар между двамата. Германецът на свой ред се изравни с Хамилтън и удари предните му гуми.

Хаосът на пистата доведе до червен флаг и спиране на състезанието до изчистване на отчупени елементи от болидите.

Проблеми за Хамилтън и Фетел

Инцидентът между Хамилтън и Фетел не остана без последствия. Британецът беше викнат в бокса за смяна на предпазителя над главата си, който не беше закрепен.

Фетел пък спря за 10-секундно наказание заради опасно шофиране.

Германецът спечели една позиция спрямо съперника си в тази ситуация, а двамата излязоха седми и осми. С добро темпо те си проправиха път до четвъртата и петата позиция, но нямаха време за повече.

Напред Рикардо нямаше проблем да финишира първи, а Ботас спечели позиция спрямо Строл. Канадецът надгради след трудното начало на сезона. В предния старт на домашната си писта в Монреал, той за първи път финишира в точките (9-ти), а в Баку се качи на подиума.

Състезанието завършиха едва 13 болида, а Фернандо Алонсо за първи път през сезона взе точки, финиширайки девети.

В генералното класиране Фетел увеличи аванса си пред Хамилтън с две точки, 153 срещу 139. Трети е Ботас със 111, а победата на Рикардо го изкачи до четвъртата позиция, събирайки 92.
 

Дневник