Напрежението между Люис Хамилтън и Себастиан Фетел след състезанието за Гран при на Азербайджан се покачва с всеки изминал час. Двамата световни шампиони и претенденти за титлата коментираха сблъсъка помежду си, но по-късно дискусията беше продължена от мениджмънта на "Мерцедес".

Според трикратния световен шампион, който в момента е неизпълнителен директор на немския тим, може да се стигне до нови сблъсъци между двамата.

"По принцип Фетел е много добро момче, но този път не го разбрах. Луд е! Със сигурност обаче някой ден и Люис ще го удари, но не с колата си, а с юмрук", каза легендарният Лауда. 

Другият директор на "Мерцедес" Тото Волф обаче смята, че подобно съперничество повишава интереса към спорта.

"Така или иначе никой не иска да слуша сладки приказки между двамата. Сега ръкавицата е хвърлена. Спортът се нуждае от подобно съперничество, а това, което видяхме в Баку е предпоставка за един велик шампионат", каза Волф.

ФИА оправда Хамилтън

Поведението на Люис Хамилтън при рестартирането на състезанието беше определено от Фетел, като умишлено натискане на спирачките.

Всичко това принуди комисарите да разгледат данните от телеметрията на британеца, за да изяснят поведението му. След състезанието техническата комисия обясни, че Хамилтън е действал по абсолютно един и същи начин.

Комисарите обясниха, че Хамилтън няма вина за удара с Фетел след излизането от завой №16.

"Данните сочат, че кола №44 (б.р. Хамилтън) не е натискал умишлено спирачките след завой №16 на пистата. В тази част от трасето той действа по абсолютно идентичен начин при всички рестартирания на състезанието", заключиха комисарите.

От "Ферари" не искат война на думи

Директорът на "Ферари" Маурицио Аривабене също коментира инцидента между Фетел и Хамилтън. Италианецът успокояваше пилота си, докато траеше спирането на състезанието заради червен флаг, а след финала се опита да потуши напрежението.

Маурицио Аривабене опита да потуши напрежението още при спирането на състезанието.

"Ще анализираме състезанието, но няма да се оплакваме, това не е нашият стил. Ние говорим малко, а работим много. "Ферари", който аз знам е отбор, който никога не се предава и точно това ще правим", каза Аривабене.

Той отказа да отговаря на нападките на Ники Лауда към неговият пилот, заявявайки лаконично: "Нека другите да говорят".

"Епизодът между Ботас и Райконен, а после и този с Фетел, трябва да алармира. Нека кажат дали сме във Формула 1 или в Колизеума?", завърши шефът на "Ферари".

Потенциално наказание за Фетел

Независимо, че увеличи аванса си в световния шампионат с още две точки и вече води с 14 пред Хамилтън, Гран при на Азербайджан може да има по-големи последствия върху Фетел. ФИА го санкционира с три наказателни точки от суперлиценза му.

Германецът е заплашен да пропусна едно състезание, ако се замеси в инцидент в следващия старт за Голямата награда на Австрия, който е на 9 юли. Това е четвърто негово наказание от 2016 г. насам.

Фетел ще трябва да се опази от подобни инциденти, защото в противен случай рискува забрана да участва в едно състезание.

Днневник