Гардът на "Оклахома Сити тъндър" Ръсел Уестбрук спечели приза за "Най-полезен играч" в Националната баскетболна асоциация (НБА) за сезон 2016-2017.

28-годишният американец се пребори с конкуренцията на плеймейкъра на "Хюстън рокетс" Джеймс Хардън и крилото на "Сан антонио спърс" Кауай Ленърд.

"Имах невероятен сезон, но без тези момчета и останалите, които не са тук, нищо от това не би било възможно. Тази награда не е за мен, тя е за всички вас. Благодарен съм, че ви имам до себе си. Вие сте мои братя за цял живот", каза Уестбрук към съотборниците си в "Оклахома", които се качиха с него на сцената.

Звездата на "гръмотевиците" завърши сезона с 42 трипъл-дабъла, с което счупи 55-годишния рекорд на Оскар Робинсън, който записа с един по-малко за "Синсинати роялс" през 1961-1962 г. Уестбрук стана едва вторият играч в историята на НБА със средно трипъл-дабъл за сезона, като записа 31.6 точки, 10.4 асистенции и 10.7 борби.

Лидерът на "Оклахома" направи и най-резултатния трипъл-дабъл със своите 57 точки, 13 борби и 11 асистенции в мача срещу "Орландо меджик".

Гардът на "Гръмотевиците" направи впечатляващ сезон, в който записа рекордните 42 трипъл-дабъла

Уестбрук стана първия играч от 1981 г., който печели отличието с отбор, който е регистрирал по-малко от 50 победи през сезона. "Оклахома" завърши шести в Западната конференция и отпадна още в първия кръг от плейофите от "Хюстън".

Той спечели още две награди за "Победен кош на сезона" в мача срещу "Денвър нъгетс" и за "Най-добър стил".

За най-добър треньор беше избран Майк Д'Антъни, който изведе "Хюстън" до полуфиналите в Западната конференция. Неговият възпитаник Ерик Гордън получи отличието за "Най-добър шести играч".

Призът за "Най-добър защитник" спечели крилото на шампионите от "Голдън стейт уориърс" Дреймънд Грийн. "Най-усъвършенствал се играч" стана Янис Антетокумпо от "Милуоки", а неговият съотборник Малкълм Брогдън заслужи наградата "Новобранец на сезона".

Дневник