Цветана Пиронкова показа страхотен характер, обърна първия сет срещу световната №2 Симона Халеп и поведе с пробив във втория. Двубоят им от осминафиналите на турнира на трева в Ийстборн обаче беше прекъснат заради дъжд при резултат 7:6 (6), 2:1, 40:30 в полза на българката.

Организаторите решиха да отложат за четвъртък всички незавършили и незапочнали срещи от днешната програма, след като стана ясно, че валежите няма да спрат навреме, преди да се смрачи над английския град.

Двубоят с Халеп беше втори за Пиронкова в рамките само на няколко часа. Тя първо трябваше да се изправи срещу румънката Моника Никулеску в мач, който беше отложен от вторник заради дъждовете в Ийстборн.

Пиронкова, за която това беше първа среща в турнира, се представи много силно и спечели с 6:0, 6:4 след едва 62 минути игра.

Любопитното е, че българката отпадна във втория кръг на квалификациите, но влезе в основната схема като "щастлив губещ" заради отказването на Петра Квитова. Освен това чехкинята беше поставена под №13, което прати българката директно във втория кръг на турнира.

Около три часа след успеха на Никулеску Пиронкова отново излезе на корта, а този път срещу нея застана намиращата се 147 места по-напред в световната ранглиста Халеп. 

Румънката започна по-добре мача, реализира ранен пробив, а при 5:4 получи възможност да сервира за първия сет. Всичко изглеждаше решено, когато световната №2 поведе с 40:0.

Пиронкова обаче нямаше намерение да се предава. Тя не само спаси трите поредни сетбола, а след това отрази още два, преди да навакса пробива пасив в последния възможен момент.

Двете стигнаха до тайбрек, в който везните отново бяха силно наклонени в полза на Халеп. Румънката поведе с 6:4 и стигна до още два поредни сетбола. Пиронкова обаче отговори по впечатляващ начин, печелейки следващите четири точки, за да направи блестящ обрат в първия сет.

Най-добрата българска тенисистка се възползва от инерцията и стартира втората част с пробив. Тя не успя да го затвърди, но в третия гейм отново проби и поведе с 2:1. След това пловдивчанката получи шанс да затвърди предимството при 40:30 на свой сервис, но в този момент дъждът прекъсна двубоя.

Двете ще се завърнат на корта в четвъртък във втория двубой от програмата на корт №4. В 12.30 часа започва мачът между французина Ришар Гаске и Кевин Андерсон от Южна Африка, а доиграването между Пиронкова и Халеп трябва да стартира веднага след това, или около 14.00 ч.

Aко Пиронкова спечели и дъждът отново не саботира програмата, тя отново ще има два мача в един ден. При успех над Халеп българката ще срещне Каролин Вознячки или Елена Веснина в спор за място на полуфиналите.

Този мач е поставен четвърти на корт №2, на който преди това трябва да се изиграят два мача от мъжкия турнир и един от дамския.

Дневник