Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел е изправен пред допълнително наказание за инцидента с Люис Хамилтън в Гран при на Азербайджан.

В сряда международната автомобилна федерация (ФИА) обяви, че започне отделно разследване на случилото се между двамата претенденти за световната титла във Формула 1.

Фетел удари отзад Хамилтън, а след това го блъсна странично, след като преди това англичанинът намали темпото преди изтеглянето на колата за сигурност.

Германецът беше наказан с десет секунди престой в бокса и отнемане на три точки от състезателния му лиценз. Пилотът на "Мерцедес" беше оправдан от стюардите.

В крайна сметка четирикратният световен шампион успя да финишира пред трикратния първенец и увеличи с две точки аванса си в генералното класиране - от 12 на 14.

Днес ФИА обяви, че инцидентът ще бъде разгледан допълнително идния понеделник (3 юли), за да се "прецени дали са необходимите допълнителни действия".

Решението на международната федерация ще бъде обявено преди уикенда за Гран при на Австрия (7-9 юли).

Според авторитетното немско издание Auto Motor und Sport Фетел е бил много близо до дисквалификация. Комисарите са обсъждали да развеят черен флаг пред пилота на "Ферари", но не са го сторили по една единствена причина – да не окажат влияние върху битката за титлата.

Правилникът също не може да каже еднозначно кой е прав и кой крив в случая. Член 39.13 може да бъде разглеждан по два начина. Първо, защото казва, че лидерът в състезанието избира да диктува темпото и "ако се налага да отвори дистанция от 10 дължини до колата за сигурност при нейното прибиране".

От друга страна по-долу в текста пише, че "заради избягване на инциденти колата трябва да поддържа равномерно темпо без резки ускорения и спирания, които могат да застрашат останалите".

"Мисля, че това беше прецедент. По-лошото е, че малки деца са ни гледали и те видяха какво е поведението на един четирикратен шампион. Да шофираш безразсъдно и да се удряш в друг пилот е позорно. Мисля, че той се опозори", каза Хамилтън по адрес на своя съперник.

Фетел отрече да е удрял британец умишлено. "Потроших си крилото, при него имаше известни повреди, но нищо от това нямаше да повлияе върху хода на състезанието. Но не се прави така, а той върши подобно нещо не за първи път. Не мисля, че беше необходимо", заяви пилотът на "Ферари".

Дневник