Световната антидопингова агенция (WADA) разследва 155 съмнителни допинг проби на руски футболисти. Това обяви канадският професор Ричард Макларън, чийто доклад доведе до големия допинг скандал от 2015 г. и изключването на Русия от световната лека атлетика и параолимпийския спорт.

Подозренията са, че пробите са били манупилирани като част от държавно спонсорираната допинг система в Русия, описана в доклада му. През декември Макларън обяви, че над 1000 спортисти са се облагодетелствали от схемата, в това число 33-ма футболисти.

"Има също така 155 проби, които са събрани от WADA и тепърва ще бъдат анализирани. Съобщили сме това на ФИФА", заяви Макларън в сряда в интервю за германската телевизия ARD.

Той обясни, че става въпрос "или за отваряни капачки на шишенцата с пробите, така че съдържанието им може да е било сменено, или за проби, които не са подменени, но в тях са открити забранени вещества".

Макларън посочи конкретна проба - № 3878295, в която е открит забранения дексаметазон, и която принадлежи на руски национал, състезаващ се в местната Премиер лига.

Канадецът заяви, че има достатъчно сериозни доказателства за антидопингови нарушения в руския футбол и затова ФИФА трябва да назначи експерт, който да разследва случая.

По думите му за руските футболисти е имало отделна система за прикриване на положителни допинг проби. Той твърди, че доказателства за това могат да бъдат открити в имейли, които са си разменяли руски спортни функционери.

След интервюто на Макларън генералният секретар на ФИФА Фатма Самура заяви, че ръководният футболен орган "напълно сътрудничи" на WADA и следва политика на нулева толерантност към допинга.

"Не само за Русия, а за всички. Надяваме се, че това нещо може да бъде изкоренено, за да се съсредоточим наистина върху чистия и здравословен футбол", каза Самура пред репортери в Казан преди мача между Португалия и Чили от полуфиналите на Купата на конфедерациите.

В неделя "Дейли мейл" обяви, че световната футболна федерация (ФИФА) е започнала разследване срещу всички играчи от националния отбор на Русия, участвали на световното първенство в Бразилия през 2014 г. Според британското издание ФИФА ще извади доказателствата срещу руските футболисти в най-скоро време.

Междувременно президентът на Руския футболен съюз и вицепремиер на Русия Виталий Мутко заяви, че не приема сериозно тези обвинения. По думите му във футбола няма допинг, а освен това играчите са подлагани на безкраен брой проверки, които не са установили никакви нарушения.

Мутко обвини британските медии, че отправя неверни обвинения, защото ги е яд, че Русия победи Англия в изборите за домакин на световното през 2018 г.

Селекционерът на Германия Йоахим Льов призова веднага да бъдат обявени имената на нарушилите правилата футболисти, ако има такива. "Искам организациите, които постоянно ни тестват по тренировъчните лагери и по време на мачовете, да дадат имената."

"Моля ви, ако тези обвинения могат да бъдат доказани, имената не трябва да бъдат крити. Ако има нещо, направете го публично достояние, и ако футболисти са взимали допинг, накажете ги", каза Льов на пресконференция в Сочи преди днешния двубоя на Германия с Мексико.

Дневник