Световният №4 Новак Джокович се класира за полуфиналите на турнира от категория "АТП 250" в Ийстборн. Сърбинът се наложи над американеца Доналд Йънг с 6:3, 7:6 (9) за 95 минути.

Водачът в основната схема изигра безупречен първи сет, който успя да спечели само за 26 минути. Във втория обаче той показа колебания, като допусна късен пробив и даде възможност на съперника да сервира за изравняване на сетовете.

Йънг, който в паузата между сетовете взе медицинска пауза, поведе с 40:30 и се доближи само на точка от спечелването на втората. Носителят на 12 титли от Големия шлем обаче отговори на предизвикателството и успя да изравни в последния възможен момент. 

Двамата стигнаха до тайбрек, който се разви много драматично и премина през няколко обрата. Заемащият 47-ото място в световната ранглиста Йънг стигна до втория си сетбол при 6:5, но отново не се възползва.

Американецът продължи да се бори с всички сили и спаси три мачбола, но Джокович стигна до четвърти при 10:0 и този път сложи точка на спора.

Това беше втори мач на тревни кортове за сърбина през 2017 г. В първия той победи канадеца Вашек Поспишил с 6:4, 6:3.

Бившият №1 участва в турнир между "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" за пръв път от 2010 г. Първоначално той не планираше да играе в Ийстборн и получи "уайлд кард" от организаторите в последния момент.

Заради малкия си брой мачове през сезона сърбинът реши да се включи в надпреварата и да натрупа игрова практика преди "Уимбълдън" (3-16 юли).

В спор за място на финала Джокович ще се изправи срещу победителя от мача между руснака Данийл Медведев и американеца Стив Джонсън.

Другите полуфиналисти ще бъдат излъчени от мачовете Бърнард Томич срещу Гаел Монфис и Ришар Гаске срещу Джон Иснър.

Дневник