Цветана Пиронкова отпадна от турнира на трева в Ийстбърн след епична битка със световната №2 Симона Халеп. В двубой, който се игра два дни и продължи 2 часа и 39 минути игрово време, румънката се наложи с 6:7 (6), 7:6 (4), 7:5.

Халеп постигна втора победа от два мача срещу най-добрата българска тенисистка и се класира за четвъртфиналите, където ще срещне бившата №1 Каролин Вознячки от Дания. Този мач ще се изиграе по-късно днес заради организационните проблеми, които създадоха дъждовете в Англия.

Двубоят между Пиронкова и Халеп започна в сряда, а пловдивчанката спечели първия сет и поведе с пробив във втория. В този момент обаче двубоят беше прекъснат заради дъжд, а условията не позволиха доиграването му. 

Пиронкова показа характер и спокойствие, за да направи страхотен обрат в първия сет. Тя изоставаше с 4:5 и 0:40, а след това с 4:6 в тайбрека, но спаси цели седем сетбола и измъкна драматично първия сет след 8:6 в решителния гейм. Във втората част тя потегли с ранен пробив за 2:1 и водеше с 40:30 в четвъртия гейм, когато дъждовете прекъснаха мача.

При подновяването на играта днес българката затвърди пробива, който направи в последния завършил гейм в сряда. След това обаче тя загуби четири последователни гейма и се озова в ситуацията от първия сет - Халеп да сервира за спечелването на сета.

Както и в първата част обаче пловдивчанката се спаси в последния възможен момент, изравни резултата при 5:5 и в крайна сметка се добра до тайбрек. В него обаче тя рано допусна минибрейк, изостана с 2:4 при смяната на полетата, а при 6:3 Халеп получи три поредни сетбола. Пиронкова се справи с първия, но агресивната игра на румънката й донесе успех при втория.

В началото на решителния трети сет двете имаха по две точки за пробив - във втория и третия гейм, но не се възползваха. Сервиращите съумяваха да печелят подаванията си до 3:2 в полза на Пиронкова, която нанесе първия удар.

Тя проби за 4:2, но не успя да затвърди предимството си и Халеп върна брейка. В осмия гейм българката имаше шанс отново да поведе с пробив аванс, който беше с цената на скрит мачбол. Световната №2 обаче се измъкна и изравни за 4:4.

Пиронкова спечели убедително подаването си за 5:4, но се пропука при следващото и изостана с 5:6. Халеп получи възможност да сервира за победата и не я пропусна след категоричен сервис гейм на 15.

Дневник