УЕФА обмисля сериозно възможността да въведе таван на заплатите в европейския футбол. Целта е да се овладее проблемът с увеличаващата се пропаст между големите и по-малките клубове.

"Най-заможните клубове стават все по-богати и разликата между тях и останалите се увеличава", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин пред словенското списание "Младина", цитиран от "Ройтерс".

"В бъдеще ще трябва сериозно да разгледаме възможността да ограничим бюджетите на клубовете за заплати", посочи той. Според словенеца проблем е и това, че някои големи клубове привличат футболисти, които не са им нужни и които накрая не играят никъде.

"Въвеждането на таван на заплатите ще принуди клубовете да са по-рационални. Това ще е голяма борба и спечелването й според мен ще представлява историческа промяна", каза още президентът на УЕФА.

В задълбочен доклад в началото на годината УЕФА посочи притесненията си от създаването на суперклубове. "Като пазител на играта в Европа, УЕФА трябва да бди и да си вземе бележка за най-малко положителните тенденции, които се виждат в доклада като увеличаващите се заплати и повишаващата се концентрация на спонсорски и търговски приходи за шепа клубове", подчерта Чеферин в доклада.

Президентът на УЕФА посочи, че европейският футболен съюз към момента няма планове за въвеждането на видеоповторенията. По думите му ще е трудно тази технология да го убеди. "Не бива да нарушаваме ритъма на играта, като позволим спиране на действието за по няколко минути на всеки десет минути."

ФИФА използва видеоповторенията по време на Купата на конфедерациите. До момента технологията беше използвана в няколко случая за разрешаване на спорни положения.

Дневник