Марсел Кител от "Куикстеп" спечели битката между спринтьорите във втория етап от "Тур дьо Франс". Германецът беше най-бърз, преодолявайки разстоянието от Дюселдорф до Лиеж за 4.37:06 часа.

Кител изпревари в спринта френския шампион Арно Демар (FDJ) и сънародника си Андре Грайпел от "Лото-Судал".

Етапът се запомни с непрестанния дъжд, който следваше колоната и голямо падане 30 км преди финала, в което бяха въвлечени доста от претендентите за генералното класиране.

Победата е 10-а етапна за Кител в Тура и му помогна да облече зелената фланелка за най-добър спринтьор. Той вече има 63 точки, с 25 повече от Демар. Той се изкачи и на трето място в общото класиране, като има шанс да облече жълтата фланелка при още един успех в следващите дни.

Американец облече фланелката за катерачи

Дебютантът в "Тур дьо Франс" Тейлър Фини направи всичко възможно феновете да го запомнят при първото му участие. Американецът от състава на "Канъндейл" се включви ранното откъсване за етапа заедно с Тома Буда ("Директ-Енержи"), Лоран Пишон ("Фортунео") и Йоан Офредо ("Ванти-Гобер") и остана пред основната група почти до самия финал.

Фини спечели спринта между бегълците на двете изкачвания от четвърта категория и става първия носител на фланелката на червени точки за най-добър катерач.

Фрум стана жертва на падане

Фаворитът за крайната победа в Тура Крис Фрум през целия ден беше зорко пазен от своя отбор "Скай", който освен за него се грижеше и за лидера в генералното класиране Герант Томас. Британците стояха неизменно в челото на колоната, но 30 км преди финала не успяха да избегнат голямо падане.

Рето Холенщайн от "Катюша" изпусна велосипеда си и повлече голяма група колоездачи със себе си на асфалта при преминаване на остров. Фрум се оказа сред падналите, заедно с миналогодишния втори Ромен Барде от AG2R.

Все пак с помощта на съотборниците си Кристиан Кнеес и Михал Квятковски, британецът се върна в основната група.

Хаос при финалния спринт

Падането в основната група обърка доста сметките и на спринтьорските тимове, които дълго не можаха да се организират и да догонят бегълците. Фини беше застигнат едва 1.3 км преди финала, а нито един отбор не успя да организира извеждането си.

В най-добра позиция влязоха Андре Грайпел и Петер Саган, но словакът дълго се оглеждаше и изпусна момента да тръгне.

Сони Колбрели (UAE) направи първия ход, а Кител се залепи зад него и използва въздушната му струя. Германецът разви спринта си и с по-голяма скорост задмина без проблем Кавендиш, Грайпел и Демар.

"Първоначалният ни план не се получи. Много късно успях да вляза на добра позиция, за което благодаря на Трентин и Сабатини. Казах си, че няма какво да чакам и просто спртинтирах, колкото мога", каза Кител, който се разплака след пресичането на финала.

Утрешният трети етап вече е изцяло на френска територия – 212.5 км от Вервиер до Лонгви. Той обаче не е за чистите спринтьори, завършвайки на изкачване от трета категория, дълго 1.6 км и с наклон от 5.8%.

Дневник