Лидерът в световната ранглиста Анди Мъри започна защитата на титлата от "Уимбълдън" с безпроблемна победа. Фаворитът на домакините надигра "щастливия губещ" от квалификациите Александър Бублик с 6:1, 6:4, 6:2 за 1.43 ч.

Мъри реализира пет пробива от 12 възможности и допусна само десет непредизвикани грешки срещу 35 от ракетата на младия си съперник, за когото това беше дебют в "Ол Ингланд клъб".

20-годишният руснак, който от миналата година се състезава за Казахстан, направи 15 аса, но и цели 12 двойни грешки. Той твърде рядко застрашаваше подаванията на световния номер 1, като спечели само 18 точки от ретур.

Бублик оказа по-сериозна съпротива само във втория сет. В него той допусна ранен пробив, но имаше чудесен шанс да го върне, след като при 4:5 и сервис на Мъри поведе с 40:0. Миналогодишният шампион обаче обърна гейма, за да поведе с 2:0 сета.

В началото на третата част мачът два пъти беше прекъсван заради дъжд и близо 45 минути не се игра тенис. Прекъсването на се отрази на концентрацията на лидера в световната ранглиста, който вече беше повел с пробив и 2:0. Той отново спечели подаването на Бублик за 5:2, след което при свой сервис сложи точка на мача.

Мъри, който през миналата седмица отказа турнира в "Хърлингам" заради контузия в гърба, на моменти показваше, че изпитва болки, но в същото време демонстрира доста добро движение по корта.

Във втория кръг двукратният шампион от 2013 и 2016 г. ще срещне атрактивния германец Дъстин Браун, който направи обрат срещу португалеца Жоао Соуза - 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4.

В същото време поставеният под №20 Ник Кириос напусна турнира още в първия ден. Австралиецът загуби първите два сета срещу французина Пиер-Юг Ербер - 3:6, 4:6, след което се отказа заради контузия в хълбока.

Жо-Вилфред Цонга и Кей Нишикори нямаха проблеми на старта и постигнаха убедителни победи в три сета.

Французинът, поставен под №12, надигра участващия с "уайлд кард" Камерън Нори от Великобритания с 6:3, 6:2, 6:2. Японецът, който е девети в схемата, даде само четири гейма на Марко Чечинато от Италия - 6:2, 6:2, 6:0.

Във втория кръг Цонга ще играе с италианския квалификант Симоне Болели, а Нишикори очаква победителя от мача между Жюлиен Бенето и Серхий Стаговски. Място в следващата фаза от поставените намериха още №24 Сам Куери и №30 Карен Хачанов.

Dnevnik.bg