България загуби от Англия с 0:2 в първия си мач от европейското първенство по футбол за юноши до 19 години в Грузия. "Трите лъва" стигнаха до успеха чрез Мейсън Маунт още в първата минута и Раян Сесеньон само три минути след почивката.

Българският отбор записа седма загуба от седем мача при третото си участие на европейско за юноши старша възраст от създаването на настоящия формат на турнира през 1992 г. Освен точка тимът няма и отбелязан гол в тези седем двубоя.

Селекционерът Ангел Стойков заложи в стартовия състава на Димитър Шейтанов, Петър Генчев, Петко Христов, Андреа Христов, Ангел Лясков, Светослав Ковачев, Васил Добрев, Ивайло Найденов, Тонислав Йорданов, Иван Тилев и Калоян Кръстев.

Заради наказания треньорът не можеше да разчита на своя титулярен вратар и капитан на отбора Даниел Наумов ("Лудогорец"), както и на другия капитан и ключов играч в центъра на терена - Георги Русев ("Елче"). Шейтанов беше единственият страж в състава.

Двубоят започна кошмарно за българските футболисти, които допуснаха гол още преди да е изминала една минута. Дуджон Стърлинг проби по десния фланг и центрира ниско. Няколко бранители се разминаха с топката и нахлуващият Маунт се възползва с диагонален шут с левия крак.

Българският отбор отговори с натиск и силна игра, която доведе до множество възможности за изравняване на резултата. Петко Христов, Калоян Кръстев и Иван Тилев бяха най-близо до попадението, но вратарят Аарън Рамсдейл се прояви с поредица добри спасявания.

Английският страж допусна само една неточност - в 21-ата минута, когато се размина при центриране от корнер. Кръстев обаче не очакваше топката да стигне до него и отправи неточен удар с глава. В края на полувремето нападателят на "Славия" имаше още един шанс, но отново не уцели добре топката с глава и тя премина покрай вратата.

Само три минути след подновяването на играта англичаните стигнаха до втори гол, който уби устрема на българските футболисти. Бен Бретерън достави отлично подаване за Сесеньон, който се промъкна между двама бранители и не остави шансове на Шейтанов.

След второто попадение играта на българския отбор се срина, а опитите на Ангел Стойков да промени нещо с включването на Георги Янев и Станислав Иванов не донесоха успех.

Следващият мач на България е срещу Германия на 6 юли от 19.00 ч. Третият двубой на националите е срещу Холандия на 9 юли в същия час.

За полуфиналите, които са на 12 юни, се класират първите два отбора в групата.

В неделя се изиграха първите мачове от група А. Португалия постигна измъчен успех с 1:0 срещу домакина Грузия след гол от дузпа в 66-ата минута. Чехия оглави групата след победа с 2:1 срещу Швеция.

Dnevnik.bg