Носителят на зелената фланелка за последните пет години Петер Саган спечели третия етап на "Тур дьо Франс". Въпреки че кракът му се изхлузи от педала по време на финалния спринт, а след това трябваше да се бори със силна финална атака на Майкъл Матюс, състезателят на "Бора" триумфира в първата отсечка в тазгодишната надпревара, която финишира на територията на Франция.

Саган измина 212-километровата дистанция от Вервие до Лонви за 5.07:10 часа. 27-годишният словак записа своята осма етапна победа в "Тур дьо Франс". Той става първият състезател в историята, който в две поредни години печели етап от тура като световен шампион.

"Искам преди всичко да благодаря на отбора. Днес не беше никак лесен ден с този насрещен вятър и голямото напрежение в колоната. Освен това последната височина днес беше доста тежка", заяви световният шампион за 2015 и 2016 г.

Саган призна, че в заключителните метри на днешния етап е допуснал две грешки. Първата, защото твърде рано е тръгнал да прихваща Ричи Порт, който атакува 800 метра преди финала, и след това при изхлузването от педала.

"Въпреки това спечелих. Майкъл Матюс почти ме изпревари на края, но съм много доволен, че успях да остана пред него", допълни словакът, който опитва да спечели зелената фланелка за шести пореден път и така да изравни рекорда на германеца Ерик Цабел.

Днешната отсечка беше много подходяща за качествата на Саган и той успя да оправдае очакванията въпреки проблемите в края.

Преди финала имаше 1.6-километрова височина от трета категория - достатъчно трудна, за да откаже чистите спринтьори от битката за победата, и достатъчно кратка, за да не бъдат замесени водещите катерачи.

В началото на отсечката се откъсна група от шестима колоездачи, но хълмистият профил и темпото в основната група им позволи да натрупат максимална преднина от 4:05 минути. След едно от спусканията към тях се присъединиха още трима състезатели.

Темпото на "Бора", "Куикстеп" и "Сънуеб" обаче доведе до бързо стопяване на разликата, а десет километра преди финала беше застигнат и последният от откъсването - французинът Лилиан Калмежан.

В битката за победата бяха замесени очакваните претенденти, а въпреки трудностите Саган показа страхотната си класа на такъв терен. Той успя да остане пред Матюс ("Сънуеб"), а трети се класира ирландецът Дан Мартин от "Куикстеп".

Победителят от първия етап Герант Томас запази жълтата фланелка на лидер в състезанието, а съотборникът му в "Скай" и трикратният победител в "Тур дьо Франс" Крис Фрум се придвижи до втората позиция с изоставане от 12 секунди.

Със същия пасив трети вече е Матюс, следван на една секунда от Саган на четири от норвежеца Едвал Боасон Хаген. Ричи Порт е 20-и на 47 секунди зад Томас, Найро Кинтана е 21-и с пасив от 48 секунди, а изоставането на Ромен Барде, Фабио Ару и Алберто Контадор е съответно 51, 52 и 54 секунди.

Утрешният четвърти етап на обиколката е с дължина 206 километра и изцяло равнинен профил, което предполага битка между спринтьорските отбори на финала.

Dnevnik.bg