Със скандал и дисквалификация на Петер Саган завърши четвъртия етап в "Тур дьо Франс". Световният шампион предизвика много тежко падане на Марк Кавендиш във финалните метри, докато двамата спореха за победата. Словакът изблъска с лакът звездата на "Дайменшън Дата" в предпазните огради.

Кавендиш пресече финалната линия и след това веднага беше откаран в болница със сериозни охлузвания и съмнение за счупен лакът. Изследванията показаха, че като по чудо британският спринтьор няма фрактура.

Първоначално инцидентът доведе до 30-секундно наказание за Саган и пращането му на 115-ото място, както и до отнемането на 50 точки от актива му в класирането за зелената фланелка. 

След това от "Дайменшън Дата" подадоха жалба срещу поведението на словака и комисарите решиха да го дисквалифицират. Оказа се, че Саган е предизвикал и първото падане в края на днешния етап, избутвайки двама състезатели на FDJ.

Един от потърпевшите при него беше лидерът в генералното класиране Герант Томас. Инцидентът обаче не доведе до загуба на време, тъй като стана километър и половина преди финала.

Етапът беше спечелен от Арно Демар от отбора на FDJ, който изпревари Саган и Александър Кристоф в спринта. Националният шампион на Франция беше най-бърз в отсечката от Мондорф-ле-Бен до Вител (208 км), финиширайки за 4.53:53 часа.

Успехът е първи за Демар в "Тур дьо Франс" и първи за Франция в 104-ото издание. Той прекъсна и 14-годишна суша на FDJ без етапна победа в домашното състезание.

"Това е сбъдната мечта за мен, от дете искам да спечеля в Тура. Това, че го направих с фланелката на Франция е още по-специално", каза Демар след финала.

Разходка за колоната

Етапът, който стартира от Люксембург беше пълна разходка за основната група. Очакванията за финален спринт и ден за спринтьорите доведоха до това, че нямаше желаещи да участват в откъсването. Така единствено Гийом ван Кайрсблук от "Ванти Гобер" избяга и караше сам близо 200 км.

Белгиецът беше пуснат на повече от 13 минути напред, но не застрашаваше по никакъв начин спринтьорските отбори. Първо "Скай", а после и всички заинтересовани за етапната победа се включиха в догонването и по-малко от 15 км преди финала прибраха обратно Ван Кайрсблук.

Меле в последните метри

Финалът на етапа се оказа доста сложен и това доведе до хаос в основната група. Спринтьорските отбори не се организираха по най-добрия начин, като Марсел Кител изостана рано. Лидерът в генералното класиране Герант Томас беше хванат от падане 1.5 км преди финалната линия на един остър десен завой, но остана без тежки поражения.

При спринта Арно Демар ускори първи и разви почти 62 км/ч, за да не остави шанс на конкурентите си. Кавендиш опита да влезе във въздушната струя на французина, но беше затворен от Петер Саган, който с лакът го изблъска в загражденията.

Световният шампион продължи и спринтира за второто място, но Кавендиш падна много тежко, а за капак Джон Дегенколб ("Трек") и Бен Суифт (ОАЕ) не успяха да го избегнат и минаха през него.

© Reuters

Кавендиш успя да пресече финала и беше прегледан в болница, като за негово щастие няма фрактури.

Конкурентите срещу Саган

След финала журито присъди наказание от 30 секунди на световния шампион и класиране на 115-о място в етапа, заради падането, което предизвика. Така втори в етапа се нареди Кристоф, а трети Андре Грайпел.

Падането доведе до сериозно напрежение в колоната, като Грайпел реагира остро срещу Саган: "Той вече не ми е приятел", каза германецът.

"Идва ни малко в повече всеки ден да прави опасни движения и да блокира останалите", добави спортният директор на "Лото-Судал" Марк Сърджант.

След финала Саган веднага отиде да се извини до автобуса на "Дайменшън Дата" и да говори с опитния капитан на отбора Бернд Айзел. Спортният директор на тима Ролф Алдаг обаче беше бесен на словака.

"UCI трябва да се вземе в ръце. Това не беше състезателен инцидент и всички го видяха. Знам, че не е лесно да дисквалифицираш световния шампион, но понякога трябва да се взимат и тежки решения", написа Алдаг в "Туитър" веднага след финала.

В генералното класиране не настъпиха промени, като Герант Томас запазва жълтата фланелка пред съотборника си Крис Фрум. За зелената фланелка Демар вече е първи със 124 точки. Саган пък получи наказание от 80 точки в това класиране.

Утрешният пети етап от Вител до Ла Планш де Бей Фийе (161 км) е първият истински тест за претендентите за крайната победа, като се финишира на изкачване. Височината от първа категория е дълга само 5.9 км, но е със среден наклон от 8.5%, а на места се стига до 20%. Точно на това изкачване през 2012 г. Фрум спечели първия си етап в Тура.

Дневник