Григор Димитров преодоля уверено първия кръг на "Уимбълдън" след трисетова победа над аржентинеца Диего Шварцман. Българският тенисист измъкна труден първи сет, но беше безапелационен в следващите два и спечели със 7:6 (4), 6:2, 6:2 за 1.50 ч.

Димитров постигна втора победа в третия си мач срещу Шварцман и за пръв път в двубоите помежду им нямаше обрат в резултата. Във втория кръг полуфиналистът от 2014 г. ще се изправи срещу кипърския ветеран Маркос Багдатис, който победи представителя на домакините Джеймс Уорд с 6:4, 6:3, 6:3.

Димитров имаше проблеми в началото на двубоя с Шварцман, допускаше твърде много непредизвикани грешки и въпреки че поведе с 3:0, се озова в ситуацията съперникът му да сервира за спечелването на първия сет. 

Аржентинецът очаквано търсеше всяка възможност да влезе в продължително разиграване, а българинът не беше уверен от основната линия в първата половина на срещата. Постепенно обаче световният номер 11 заигра по-спокойно и търпеливо, което доведе до бърз край на двубоя.

Още в първия гейм Димитров изостана с 0:40 при свой сервис. Все пак българинът бързо влезе в ритъм благодарение на поредица от добри начални удари. Той обърна подаването си, а в следващия гейм беше много агресивен, разчете отлично всички сервиси на Шварцман и постигна категоричен пробив на нула.

Димитров затвърди с лекота предимството си. Също толкова лесно обаче го и загуби. Няколко втори сервиса, две непредизвикани грешки за 0:30 и Шварцман успя да пробие на нула, за да намали на 2:3. Аржентинецът изравни, а в следващите четири гейма няма проблеми за сервиращите - 5:5.

Димитров беше първият, който не издържа на напрежението. В 11-ия гейм той направи две двойни грешки за 30:30, след това даде "скрит" сетбол на съперника, а накрая сбърка воле при мрежата.

Шварцман обаче не се възползва от пробива и шанса да сервира за спечелването на първия сет. Димитров върна пробива, a след това беше по-стабилен в тайбрека и измъкна първия сет със 7:4 след решаващ мини пробив в седмата точка.

Българският тенисист се възползва от инерцията и проби още в първия гейм на втората част. След това той допусна две двойни грешки и изоставане от 15:40, но успя да спаси двете възможности за рибрейк, обърна подаването си и затвърди пробива - 2:0.

В шестия гейм Димитров направи поредната си двойна грешка и отново даде шанс за пробив на Шварцман. Бившият полуфиналист обаче запази спокойствие, вкара няколко първи сервира, за да спаси подаването си и веднага след това уби надеждите на Шварцман за обрат в сета след безапелационен пробив на нула.

Димитров увеличи серията си до пет поредни гейма, след които вече водеше с пробив и 2:0 в третия сет. Увереността на българина продължаваше да расте, а търпението при разиграванията от основната линия му носеше успех. Той реализира втори пробив за 4:1, а два поредни сервис гейма на нула сложиха точка на спора.

Димитров завърши мача с 26 непредизвикани грешки, но цели 18 от тях бяха в първия сет, а в третия имаше само една. Притеснителното за българина беше, че направи десет двойни грешки, последната обаче беше в шестия гейм на втория сет.

Шварцман направи по-малко - непредизвикани грешки, но и значително по-малко печеливши удари - седем срещу 32 за съперника. Огромна беше разликата и в спечелените точки след вкаран първи сервис - 89% (42 от 49) за Димитров и 65% (31 от 48) за аржентинеца.

Дневник