Цветана Пиронкова постигна категорична победа с 6:1, 6:4 срещу Сара Ерани и сложи край на серията от три поредни отпадания в първия кръг на "Уимбълдън". Българската тенисистка имаше нужда от едва 68 минути за първия си успех на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб" от 2013 г.

Въпреки че игра с превръзка на лявото бедро, което от доста време вече я измъчва, Пиронкова показа солиден сервис, добро придвижване по корта и много по-голяма увереност в разиграванията.

Полуфиналистката от 2010 г. реализира четири пробива от седем възможности, спаси три от четирите шанса, които се откриха пред Ерани и поведе с 3:2 в директните двубои с 30-годишната италианка. 

Във втория кръг Пиронкова ще се изправи срещу поставената под №5 Каролин Вознячки, която победи победи Тимеа Бабош от Унгария с 6:4, 4:6, 6:1. Българката, която заема 138-ото място в световната ранглиста, има четири загуби в четири мача и само един спечелен сет срещу бившата номер 1.

Пиронкова започна ударно мача с Ерани, като спечели първия си сервис гейм на нула и веднага след това стигна до точка за пробив. Бившата финалистка от "Ролан Гарос", която в момента е №77 в света, успя да измъкне подаването си, но впоследствие това се оказа всичко, до което стигна в първия сет.

Във втория италианката съумя да спечели първите си два сервис гейма и поведе с 2:1. Пиронкова стигна до пробив в третото, но веднага след това за пръв и последен път загуби подаването си.

Ерани стигна до аванс от 4:3, но българката бързо си върна предимството с нов пробив за 5:4. Получила шанс да сервира за победата, пловдивчанката изостана с 15:40, но спаси двете възможности за връщане на пробива и при втория си мачбол приключи двубоя.

Пиронкова записа 47-ото си поредно участие в турнирите от Големия шлем и 12-ото поредно на свещената трева в Лондон. Днес дебют на корта направи новата марка облекла и аксесоари на българката - Pironetic, която тя представи в навечерието на двубоя с Ерани.

Дневник