Лионел Меси се е разбрал с "Барселона" за подновяването на договора си. Каталунците обявиха, че аржентинският нападател ще остане в клуба до 2021 г.

Според медиите в Испания клаузата му за откупуване е 300 млн. евро.

"Сделката ще бъде подписана в идните седмици, когато Меси се завърне в отбора за предсезонната подготовка", обявиха от "Барселона". С това се слага край на спекулациите около бъдещето на играча, породени от продължителните преговори за подновяването на договора.

"Клубът е много щастлив както от преподписването, така и заради отдадеността на Меси - най-добрият играч в историята, чиято кариера премина изцяло в "Барселона" и който изведе отбора до ера на изключителен успех", заявяват каталунците.

Те припомнят, че аржентинецът е дошъл в клуба през 2000 г., когато е бил на 13. Меси дебютира в мъжкия отбор на 16 години в приятелска среща с "Порто". Първият му официален мач е в дербито с "Еспаньол" година по-късно, а малко след това идва и първият му гол - срещу "Албасете" на "Камп ноу".

"Останалото е история. След това Лео Меси счупи всички рекорди и се превърна в най-великия играч в света", допълват от "Барселона".

Аржентинецът, който наскоро навърши 30 години, има 507 гола в 583 мача. Той е и най-резултатният футболист в историята на клуба, като държи и рекорда в Примера дивисион (349 гола).

"Но той няма да спре дотук - аржентинецът е в един от най-добрите моменти в кариерата си и все още има много какво да даде. Това е музика за ушите на привържениците на "Барселона", които ще продължат да се наслаждават на величието му поне още четири години", се казва още в изявлението на "Барселона".

Твърденията са, че след подновяването на договора Меси вече ще получава по 30 млн. евро годишно.

Аржентинецът е петкратен носител на "Златната топка". Осем пъти е ставал шампион на Испания и четири пъти е печелил Шампионската лига. Пет пъти е взимал Купата на краля, седем пъти Суперкупата на Испания и по три пъти Суперкупата на Европа и световната клубна титла.

Единственото, което липсва в богатата кариера на нападателя, е успех с националния отбор. Той игра финал с Аржентина на световното в Бразилия и след това срещу Чили в Копа Америка, но и в двата случая със съотборниците му не можаха да стъпят на върха. След загубата от Чили той дори обяви оттеглянето си от националния отбор, но впоследствие размисли.

Dnevnik.bg