Григор Димитров и Цветана Пиронкова излизат днес за вторите си мачове на "Уимбълдън". Димитров ще се изправи срещу кипърския ветеран Маркос Багдатис, а Пиронкова ще срещне бившата номер 1 Каролин Вознячки от Дания.

Българските тенисисти ще играят на един и същи корт - №2. Димитров и Багдатис откриват програмата в 13.30 часа. Пиронкова и Вознячки ще я закрият с четвъртия и последен мач на този корт за деня, който се очаква да стартира около 20.00 ч.

Димитров и Багдатис ще се срещнат за девети път на ниво "АТП". 26-годишният българин има категорично предимство в директните мачове с 32-годишния кипърец - 7:1. Единственият успех на бившия финалист от Australian Open е във втората им среща - във втория кръг на "Уимбълдън" през 2012 г., когато Димитров се отказва заради контузия при резултат 5:7, 1:4.

Това е единствената им среща на трева и една от двете в турнирите от Големия шлем. Другата беше на Australian Open през 2015 г., когато българският тенисист спечели с 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3.

Победителят от деветия им двубой ще се изправи в следващия кръг срещу американския гигант Джон Иснър или срещу израелския техничар Дуди Села.

Пиронкова има четири загуби в четирите си мача с Вознячки, като е спечелила само един сет в двубоите помежду им. Последната им среща обаче беше преди цели пет години - в полуфинала на първото издание на Турнира на шампионките в София, когато датчанката спечели с 6:4, 6:1.

Досега двете не са се срещали в турнир от Големия шлем, а на тревни кортове имат един мач - в първия кръг на турнира в Ийстборн, когато бившата номер 1 отново постига категоричен успех - 6:3, 6:2.

Ако стигне до първата си победа срещу шестата в световната ранглиста, Пиронкова ще играе във втория кръг с естонката Ана Контавейт или поставената по номер 29 Дария Касаткина от Русия.

Българката, която заема 138-ото място в света, участва за 12-а поредна година в "Уимбълдън".

Във вторник тя постигна първата си победа в Лондон от 2013 г. - 6:1, 6:4 срещу Сара Ерани, като сложи край на серията си от три последователни отпадания в първи кръг.

Димитров играе в "Ол Ингланд клъб" за осми път. На старта той се справи убедително с аржентинеца Диего Шварцман - 7:6 (4), 6:2, 6:2. Световният номер 13 беше спрян в трети кръг при последните си две участия, след като преди това стигна до полуфиналите през 2014 г.

Днес на корта ще бъдат още Новак Джокович, Роджър Федерер, Милош Раонич, Александър Зверев, Доминик Тийм, Хуан Мартин дел Потро, Анжелик Кербер, Каролина Плишкова и др.

Дневник