Голям ръст на задълженията, но и голям скок в приходите и намалена загуба - това показва годишният финансов отчет на "Левски" за 2016 г. Сините публикуваха отчетите си за последните две години.

Към 31 декември 2016 г. задълженията са стигнали 25.585 млн. лева, което е скок с 65.7% спрямо 2015 г. "От тях 12.512 млн. лева директно се отнасят до задължения, възникнали с изграждането на сектор А на стадион "Георги Аспарухов". Задълженията към персонала са били намалени от 2.506 млн. лева до 600 хил. лева или със 76.1%", сочи докладът.

Одиторът пише, че към 31 декември 2016 г. финансовото състояние на "Левски" поражда "някои съмнения по отношение на това дали дружеството ще бъде действащо през 2017 г." По-късно тези притеснения са изчезнали.

"По време на извършването на независимия финансов одит ни беше предоставен сключен на 30 януари 2017 г. рекламен договор с "Виваком" (БТК ЕАД), като от приходите съгласно договора са платени текущи задължения в размер на 6.620 млн. лева. В резултат на това нашите съмнения, че дружеството може да бъде недействащо през 2017 г., отпаднаха", се казва в заключението.

Средствата от новия договор с "Виваком" не са отчетени в доклада. Дори така се вижда, че през 2016 г. "Левски" има бум на приходите от спонсорство и реклама. Въпреки че клубът да няма спортни успехи в последните години и има отлив на публика, ръстът от такива сделки е 99.9% до близо 3 млн. лева.

Общо приходите от продажби са 7.278 млн. лева, което е със 70.8% повече от 2015 г. Другите приходи са 4.042 млн. лева, като в основата са даренията от 1.284 милиона от кампанията на феновете.

Загубата от оперативната дейност е 1.456 милиона, което е значително по-малко спрямо 3.520 милиона година по-рано. Нетната загуба е 1.856 милиона.

В графата "Бъдещо развитие на клуба" се посочва, че целта е клубът "да бъде стълб в българския футбол". Акцент е развитието на школата.

"Работа, насочена към привържениците на клуба с цел тяхното въвличане в дейността на клуба и водеща до увеличение на посещаемостта на домакинските мачове", пише в доклада. Посочено е, че клубът трябва да се управлява отговорно и съобразено с икономическите му възможности, без поемане на значителни финансови рискове.

Това лято сините смениха почти целия си отбор и привлякоха нови играчи. Сред тях са Жуниор Мапуку, Серджиу Буш и най-новият Жорди Гомес, който се очаква да получава над досегашния таван на заплатите.

Клубът обяви, че в спортен аспект следва тригодишен план за развитие. Финансовият директор Красимир Иванов си постави за цел "Левски" да излезе на печалба за първи път от много години.

Дневник