Олимпийският шампион Бразилия и европейският първенец Франция се класираха за полуфиналите в Световната лига по волейбол. Двата тима постигнаха петгеймови победи в последните си мачове от групите на финалите в Куритиба.

"Селесао" се наложи с 3:2 (25:18, 18:25, 25:19, 22:25, 16:14) срещу Русия пред 14 390 зрители на футболния стадион "Арена де Байшада". По-късно Франция спечели с 3:2 (25:21, 25:20, 17:25, 18:25, 15:11) срещу миналогодишния шампион Сърбия и го остави извън турнира.

САЩ и Канада вече си бяха осигурили място на полуфиналите. В спора за място във финала Бразилия играе с американците тази вечер в 21.05 ч. българско време, а в 23.40 ч. Франция ще се изправи срещу "кленовите листа". Финалът е през нощта на 8 срещу 9 юли от 5.05 ч.

Русия се нуждаеше от победа с 3:0, за да продължи напред, но липсата на опит на младия руски отбор се оказа непреодолимо препятствие. Бразилците играеха на приливи и отливи, но съумяха да запазят концентрация в заключителната част на двубоя.

Най-резултатен за домакините беше Рикардо Лукарели, който завърши с 25 точки. Маурисио Борхес добави още 14 за успеха на олимпийския шампион.

Бразилците започнаха силно мача и поведоха с 8:3 при първото техническо прекъсване. Домакините поддържаха преднина от няколко точки и спечелиха първия гейм с 25:18. С него Бразилия си осигури място на полуфиналите.

В началото на втория гейм селекционерът на бразилците Ренан дал Зото смени титулярите Бруно Резенде, Лукас Сааткамп и Уоуъс де Соуза. Руснаците се възползваха от това и със силна игра на блок взеха гейма с 25:18.

"Селесао" започна третия гейм в оптимален състав и го спечели лесно с 25:19. Последва липса на концентрация при домакините и цели 12 грешки, които помогнаха на руснаците да вкарат мача в тайбрек. В него двата отбора вървяха точка за точка, но грешки на Максим Жигалов и Дмитрий Волков в заключителната част донесоха победата на Бразилия.

Франция и Сърбия се изправиха в мач на последните два шампиона в Световната лига. Сърбите се нуждаеха от чиста победа с 3:0 или 3:1, за да продължат напред. Над всички в мача беше най-резултатният играч в предварителната фаза на турнира Стефан Бойе. Диагоналът на "петлите" завърши с 21 точки. Силно включване за сърбите направи Александър Атанасийевич, който започна отново на пейката. Звездата на "Перуджа" завърши с 18 точки.

Французите бързо лишиха мача от интрига, след като спечелиха първите два гейма, което изхвърли сърбите от надпреварата. Това накара селекционерът Никола Гърбич да смени всички титуляри. Освободени от напрежение, сърбите вкараха мача в тайбрек, но не съумяха да запишат почетна победа.

Дневник