Световният №1 Анди Мъри се класира за осминафиналите на "Уимбълдън" след трудна победа над италианеца Фабио Фонини. Миналогодишният шампион се наложи с 6:2, 4:6, 6:1, 7:5 след два часа и 40 минути игра.

Шотландецът записа десета поредна победа на тревните кортове в "Ол Ингланд клуб. Шампионът от 2013 и 2016 г. ще продължи защитата на титлата срещу французина Беноа Пет, който спечели убедителна победа с 6:2, 7:6 (3), 6:3 срещу поляка Йежи Янович.

Мъри показа изпълнена с възходи и спадове игра. Той спечели с лекота първия и третия сет, но беше много колеблив във втория и четвъртия. Лидерът в световната ранглиста беше на път да мине през решаващ пети сет, но успя да спаси пет сетбола и да приключи двубоя, преди над Лондон да се мръкне.

"В големи моменти от мача не успях да покажа най-добрата си игра, но за щастие сервисът ми работеше добре в края. Фабио е изключително нестандартен играч, който прави с лекота трудните удари. Щастлив съм, че успя да приключи мача в четири сета", коментира Мъри след двубоя.

Миналогодишният шампион игра много стабилно в първия сет. Той реализира два пробива от две възможности и спечели четири поредни гейма от 2:2. В същото време шотландецът даде само един шанс на съперника в своите подавания и успя да го отрази.

Във втората част Фонини започна все по-добре да използва сечения си бекхенд, който създаваше много проблеми на Мъри. Италианецът проби още в първия гейм, но веднага изгуби предимството си. Той обаче реализира втори пробив за 3:2, затвърди го и до края на сета не изпусна аванса си..

Мъри отново пое контрола върху играта в третата част. Той не допусна нито една непредизвикана грешка и не даде нито една точка за пробив на съперника, възползва се при две от своите три възможности в подаванията на съперника и спечели сета по категоричен начин.

Последва обаче поредният спад в представянето на световния №1. Фаворитът на домакините изостана с 2:5 в четвъртата част, а в осмия гейм Фонини стигна до първите си два сетбола.

Италианецът не се възползва, но в следващия гейм поведе с 40:15 и получи още две възможности да приключи сета, този път при свой сервис. Заемащият 29-ото място в световната ранглиста Фонини обаче отново не се възползва.

Особено нелеп беше начинът, по който той пропиля четвъртия си сетбол. Той спря играта със съмнение, че удар на Мъри е излязал в аут, но вече не му бяха останали обжалвания и точката отиде в сметката на шампиона.

Шотландецът спечели следващите две разигравания и успя да върне пробива в последния възможен момент. В следващия гейм спаси пети сетбол, преди да затвърди пробива за 6:5.

Принуден да сервира за оставане в мача, Фонини се пропука и загуби пети пореден гейм, което сложи край на здравата битка на централния корт.

Мъри завърши мача със значително по-малко печеливши удари - 25 срещу 44, но и драстично по-малко непредизвикани грешки - 16 срещу 46.

Лидерът в световната ранглиста имаше и по-малко точки за пробив - девет срещу десет, но спечели подаването на съперника седем пъти, докато Фонини реализира само три от своите възможности.

Dnevnik.bg