Хлябът, използван за причастие по време на католическите меси, не трябва да бъде без глутен - макар че може да бъде произведен от генетично модифицирани организми. Това гласят нови правила на Ватикана, цитирани от Би Би Си.

В писмо до епископите кардинал Робърт Сара съобщава още, че хлябът може да бъде с ниско съдържание на глутен. Но веднага добавя, че в пшеницата трябва да има достатъчно протеини, за да се направи хлябът без добавки.

Новите правила са необходими, защото хлябът вече се продава в супермаркетите и в интернет, обясни кардиналът.

Католиците смятат, че хлябът и виното, давани на миряните по време на тайнството, са тялото и кръвта Христови.

"Виното трябва да бъде натурално, гроздово, чисто: да не бъде смесено с други субстанции", каза още кардинал Сара. Той добави, че правилото е издадено по заповед на папа Франциск. 

Дневник