Валтери Ботас спечели втората си победа във Формула 1 след страхотно състезание в Австрия. Финландският пилот старира от първа позиция и нито за момент не изпусна инициативата в надпреварата.

Ботас финишира с половин секунда пред Себастиан Фетел, а подиумът допълни Даниел Рикардо с "Ред Бул".

Люис Хамилтън завърши четвърти и вече изостава с 20 точки от Фетел, но лимитира загубите в шампионата, след като стартира от осма позиция.

"Все още сезонът не е преполовен, има още много състезания до края. Аз съм доволен от себе си, беше трудно състезание, другите момчета бяха доста бързи", каза Ботас след финала.

Състезанието започна много хаотично и още след първата обиколка Макс Верстапен беше принуден да се откаже. Холандецът направи слаб старт, а в първия завой беше ударен от Даниил Квят ("Торо Росо"). Последствията от това беше отпадане и на Фернандо Алонсо.

Холандецът отпадна за пети път в последните седем състезания, въпреки големите надежди към него от началото на сезона.

В челото Ботас без проблем се изстреля пред Фетел, а Рикардо излезе трети. Люис Хамилтън водеше здрава битка с пилотите на "Форс Индия".

По молба на Фетел, от "Ферари" подадоха жалба за фалстарт на Ботас, но разследването на комисарите показа, че стартовата реакция на финландеца е била две десети от секундата и той не беше наказан.

 Лидерът започна да трупа комфортен аванс и въпреки, че Фетел спря преди него в бокса той не изпусна водачеството.

Тактически битки

Хамилтън, който стартира с гумите суперсофт имаше стратегия да остане дълго на трасето и да изпревари пилотите пред себе си. Той обаче износи бързо своя комплект и се появиха проблеми и той влезе, за да сложи най-меките гуми.

"Ферари" от своя страна остави Кими Райконен на трасето с гумите ултрасофт до 43-ата обиколка, в опит да задържи британеца, но това не сработи.

В челото Фетел беше по-бързият пилот с гумите суперсофт и започна да прави рекордни обиколки, доближавайки се до Ботас.

Хамилтън, който се движеше пред Райконен рискува максимално и остана на трасето до края с най-меката смес на "Пирели", за да догони Рикардо и да се качи на подиума. Въпреки износените си гуми той записа и рекордна обиколка на трасето "Ред Бул ринг" – 1:07.411.

Интрига в последните обиколки

Най-интересно беше в последните няколко обиколки, когато се завърза битката за първото и третото място.

Фетел се доближи на по-малко от секунда до Ботас и но нямаше шанс да пробва атака срещу лидера. Най-добрата възможност за германеца беше в последната обиколка, но Ботас се защити добре в подхода към завой №3.

Зад тях Рикардо парира по страхотен начин Хамилтън на абсолютно същото място, за да защити мястото си на подиума.

Страхотно каране направи и Ромен Грожан, който завърши шести, за да запише най-доброто класиране на "Хаас" през сезона. Двата болида на "Уилямс" също влязоха в точките – Маса беше девети, а Строл десети, независимо че стартираха 17-и и 18-и.


В генералното класиране Фетел води със 171 точки, точно с 20 повече от Хамилтън. Ботас е със 136, а Рикардо има 107.

При класирането при конструкторите "Мерцедес" е с 287 точки, а "Ферари" има 254.

Следващото състезание е след седмица на британската писта "Силвърстоун".

Дневник