Крис Фрум запази жълтата фланелка в "Тур дьо Франс" и увеличи с още четири секунди преднината си пред най-близките си преследвачи в генералното класиране.

Деветият етап от Нантуа до Шамбери (181 км) беше спечелен с финален спринт от Ригберто Уран ("Канъндел"), който изпревари Уорън Баргил ("Сънуеб"), а Фрум се нареди трети.

Първият истински планински етап обаче се превърна в същинска касапница за някои от претендентите. Досегашният втори в класирането Герант Томас, както и Ричи Порт напуснаха заради падания.

Найро Кинтана и Алберто Контадор пък се сбогуваха с надеждите си за победа, губейки много време.

Етапът предложи общо седем изкачвания, три от които бяха от най-високата Висша категория.

В откъсването се включиха много състезатели с различни задачи – някои като Тибо Пино искаха да оберат максимален брой точки в класирането за катерачи. Други бяха пратени с идея да помагат на лидерите си в по-късен етап при евентуална атака. "Сънуеб" пък прати петима в челото, които да ескортират спринтьора Майкъл Матюс до премийния спринт на 141-ия километър.

Рано в етапа стана падане, при което отпаднаха и двама колоездачи. Роберт Хесинк, който завърши втори в осмия етап напусна с фрактура на гръбначен прешлен, а Мануеле Мори счупи ключица.

До голяма степен етапът стана интересен заради действията на тима на AG2R. Французите, чиято база се намира именно в региона Савой избраха много интересна тактика.

Те изпратиха четирима силни състезатели в откъсването, които започнаха да трупат застрашителен аванс от повече от 6 минути. Това принуди тима на "Скай" да работи по-здраво в основната група.

При първото сериозно спускане AG2R се наредиха и в челото на групата на фаворитите, като подкараха със здраво темпо. За съжаление точно тогава падна вторият в класирането Герант Томас. Той напусна надпреварата заради счупена ключица и независимо от отличната си форма няма да завърши и втората голяма обиколка през сезона.

При падането Крис Фрум беше задържан и се наложи с много здраво каране Михал Квятковски да го връща сред фаворитите, където го чакаха останалите му съотборници.

Впоследствие радиото на обиколката информира, че AG2R са натиснали по-здраво в момента, когато Фрум се е озовал в края на групата.

Мръсни номера

Решителните действия и най-големите емоции дойдоха на последното изкачване Мон дю Ша, което беше със среден наклон от над 10%. Отборът на "Скай" очаквано се нареди в челото и задаваше темпо, което редуцира групата.

Точно 32 км преди финала обаче Фрум вдигна ръка заради спукана задна гума и поиска помощ от сервизната кола. В този момент неспортсменски Фабио Ару направи мощна атака и се откъсна.

Към италианеца се присъединиха всички фаворити, но Ричи Порт неутрализира атаките и нареди групата да изчака Фрум.

Според мнения в социалните мрежи обаче, от камерите е останало незабелязано, че при връщането си, Фрум е ударил с лакът Ару.

След поредица от нови атаки британеца взе нещата в свои ръце и сам атакува, за да елиминира Контадор и Кинтана, а останалите се закачиха за него.

При спускането от Мон дю Ша Ромен Барде атакува и се откъсна сам, а останалите го подгониха. Високата скорост обаче доведе и до падане на Порт, който при 72 км/ч повлече със себе си Дан Мартин и се заби в скала край пътя.

Австралиецът беше обездвижен и закаран в болница, но лекарите обявих, че е в съзнание и движи крайниците си.

В челото Фрум и Ару догониха Барде, в група още с Уран, Баргил и Якоб Фулсанг.

Колумбиецът имаше най-големи проблеми, заради счупени скорости, но въпреки че караше на една предавка успя да вземе победата с мощен спринт.

Първоначално организаторите определиха Баргил за победител, но фотофинишът показа, че печели Уран.

В генералното класиране Фрум има аванс от 18 секунди пред Ару и 51 пред Барде. Победителят в етапа се изкачи до четвъртото място, на 55 секунди зад лидера.

Големите губещи се оказаха Кинтана (8-ми на 2.13 мин) и Контадор (12-и на 5.15 мин).

В понеделник е първият почивен ден на Тура, а етапът във вторник от Перижо до Бержерак е за спринтьорите.

В него няма да стартират падналите в етапа, както и шест състезатели, които не хванаха контролното време. Сред закъснелите с повече от 40 минути беше и бившият носител на зелената фланелка Арно Демар.

Дневник