Григор Димитров се изправя днес срещу рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер в двубой от осминафиналите на "Уимбълдън". Българският тенисист ще преследва първа победа срещу легендарния швейцарец, след като загуби всяка една от петте им срещи до момента.

Мачът е трети и последен на централния корт и се очаква да започне около 20.00 ч. Петкратната шампионка Винъс Уилямс и хърватската тинейджърка Ана Конюх откриват програмата в 15.00 ч., а след тях фаворитът на домакините Анди Мъри ще продължи защитата на титла срещу Беноа Пер от Франция.

Двубоят на Димитров и Федерер ще бъде предаван пряко по "Евроспорт 2". Може да следите развитието му на живо в "Дневник".

Димитров и Федерер ще играят за пръв път на тревни кортове. Досега те са играли само на твърда настилка - три пъти на открито в Австралия и два пъти в зала в родния град на швейцареца - Базел.

Последната им среща беше в третия кръг на миналогодишния Australian Open, когато Федерер спечели с 6:4, 3:6, 6:1, 6:4. Две седмици по-рано той се наложи с 6:4, 6:7 (4), 6:4 на четвъртфиналите в Бризбейн, а през 2015 г. в полуфиналите на същия турнир записа успех с 6:2, 6:2. Другите им два мача са на четвъртфинал в Базел - 7:6 (4), 6:2 през 2014 г. и 6:3, 7:6 (2) през 2013 г.

"Всеки път, когато се изправям срещу Григор, той е по-силен от преди. Подобрил е много физическото си състояние, силен е психически, така че очаквам тежък мач. Помним какъв мач изигра срещу Рафа на полуфиналите в Австралия", заяви Федерер след успеха над Миша Зверев в третия кръг.

Швейцарецът, който преследва рекордна осма титла от "Уимбълдън", се намира в серия от десет поредни победи в турнирите от Големия шлем. Той продължава да е големият фаворит за титлата според букмейкърите и специалистите.

Федерер стигна до втората седмица в Лондон без загубен сет в двубоите с Александър Долгоплов (6:3, 3:0 и отказване), Душан Лайович (7:6 (0), 6:3, 6:2) и Зверев (7:6 (3), 6:4, 6:4). 

Димитров също не загуби сет по пътя към осминафиналите - 7:6 (4), 6:2, 6:2 срещу Диего Шварцман, 6:3, 6:2, 6:1 срещу Маркос Багдатис и 6:1, 6:1 и отказване срещу Дуди Села.

Българинът стигна до втората седмица на "Уимбълдън" едва за втори път след 2014 г., когато беше спрян в полуфиналите от бъдещия шампион Джокович.

"Да съм във втората седмица означава много за мен. Исках много това класиране, но моята работа тук не е приключила", каза Димитров след двубоя със Села.

Федерер, който след месец ще навърши 36 години, ще игра на осминафинал за 15-и път при 19-ото си участие в Лондон.

Той никога не е губил в тази фаза на турнира, а в последните три години неизменно е част от финалната четворка - полуфинал през 2016 г. и финал през 2015 и 2014 г.

Победителят от шестия мач между Димитров и Федерер ще се изправи в четвъртфиналите срещу Милош Раонич или Александър Зверев. Канадецът и германецът играят в третия двубой на корт №2, където преди това има две много обещаващи срещи от женския турнир - Анжелик Кербер срещу Гарбине Мугуруса и Виктория Азаренка срещу Симона Халеп.

Шампионът от 2008 и 2010 г. Рафаел Надал, който също като Федерер се намира в серия от десет поредни победи в турнирите от Големия шлем, се изправя срещу Жил Мюлер във втория мач на корт №1. След тях на корта излизат трикратният победител в Лондон Новак Джокович и Адриан Манарино.

Програмата за деня


Централен корт:
(от 15.00 ч.)

Винъс Уилямс - Ана Конюх
Анди Мъри - Беноа Пер
Роджър Федерер - Григор Димитров

Корт №1:
(от 15.00 ч.)

Джоана Конта - Каролин Гарсия
Рафаел Надал - Жил Мюлер
Новак Джокович - Адриан Манарино


Корт №2
(от 13.30 ч.)

Анжелик Кербер - Гарбине Мугуруса
Виктория Азаренка - Симона Халеп
Милош Раонич - Александър Зверев

Корт №3
(от 13.30 ч.)

Агниешка Радванска - Светлана Кузнецова
Каролин Вознячки - Коко Вандевег
Томаш Бердих - Доминик Тийм

Корт №12
(от 13.30 ч.)

Йелена Остапенко - Елина Свитолина
Марин Чилич - Роберто Баутиста Агут

Корт №18
(от 13.30 ч.)

Магдалена Рибарикова - Петра Мартич
Сам Куери - Кевин Андерсон

Дневник