Първият и вторият в Бундеслигата за миналия сезон ще се окажат на двата полюса по приходи от телевизионни права догодина. "Байерн" ще вземе най-много от първата година в новия договор, а "Лайпциг" ще е на дъното, показва справка, публикувана в "Кикер".

Преди година Германският футболен съюз (DFB) подписа нов четиригодишен договор за телевизионните права, който влиза в сила от следващия сезон. Той предвижда 36-те клуба от първото и второто ниво да си разделят 4.64 млрд. евро (1.16 млрд. евро на сезон), или с 85% повече от предишната сделка.

"Кикер" публикува информация за приходите при разпределението на правата, които всеки клуб от елита ще получи за сезон 2017-2018. Шампионът в последните пет години "Байерн" е начело с 95.84 млн. евро.

След баварците се нареждат "Борусия" (Дортмунд) (86.5 млн. евро), "Шалке" (77.94), "Байер" (Леверкузен) (76.95), "Борусия" (Мьонхегладбах) (68.96), "Волфсбург" (64.56). Последен по приходи е приятната изненада "Лайпциг", който ще прибере 28.78 млн. евро.

Причина за по-малкото приходи на "биковете" е кратката история на клуба в германския футбол. Клубът, който е основан през 2009 г., е част от едно от първите две нива от 2014 г.

Разпределението на парите от телевизионни права ще става по четири критерия. 70% от тях ще бъдат разпределени в зависимост от подреждането на клубовете в шампионата за последните пет години. Тази класация ще се актуализира след всеки сезон, като най-голяма тежест ще има последният изигран.

Друг критерий ще отчита в коя част на таблицата се е класирал даден клуб (например първата шестица). 23% от парите ще бъдат разпределени по това условие.

Още 5% ще отиват в графа "устойчивост". В нея ще влизат класиранията за последните 20 години на даден клуб в Първа и Втора Бундеслига. А 2% от парите ще бъдат разпределени в зависимост от използването на млади играчи от школите в мачовете.

Сезонът в Бундеслигата започва на 18 август с домакинство на шампиона "Байерн" срещу "Байер".

Дневник