Григор Димитров не успя да победи и при шестия си опит рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер. Българският тенисист допусна тежко поражение с 4:6, 2:6, 4:6 и отпадна в осминафиналите на "Уимбълдън".

Федерер имаше нужда от едва 97 минути, за да стигне до шестата си победа от шест мача с Димитров и до 50-ия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем. В опит да се класира за четвърти пореден и общо 11-и полуфинал в Лондон седемкратният шампион ще срещне Александър Зверев или Милош Раонич.

Димитров не успя да окаже реална съпротива на Федерер в първия им двубой на тревни кортове. 26-годишният българин имаше проблеми с почти всеки елемент в своята игра. Той сервираше много неубедително, допусна цели седем двойни грешки и спечели едва 65% от точките след вкаран първи сервис и 44% след втори.

В същото време полуфиналистът от 2014 г. не представляваше почти никаква заплаха в подаванията на Федерер. Само в един гейм българинът стигна до шанс да пробие, а общо едва два бяха сервис геймовете на швейцареца, в които имаше равенство. Във всеки един от останалите бившият номер 1 не загуби повече от две точки.

Димитров спечели изключително скромните 19 точки (25%) в подаванията на Федерер, като през целия мач не успя да намери отговори на разнообразния начален удар на седемкратния шампион.

В допълнения към традиционните проблеми при ретурите и минаващите удари от бекхенд, както и към неубедителния сервис в този мач, Димитров добави прекалено много грешки от форхенд, които се увеличаваха с напредването на двубоя.

Българският тенисист направи 25 непредизвикани грешки, като 17 от тях дойдоха при разиграване от основната линия - девет от форхенд и седем от бекхенд. Той записа повече уинъри от съперника - 29 срещу 24, но Федерер допусна едва 11 непредизвикани грешки и нито една двойна.

Димитров си тръгва от турнира със 147 хиляди паунда от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста. Това беше второто му най-добро участие в "Уимбълдън" след полуфинала през 2014 г. Ако Томаш Бердих или Жил Мюлер не спечелят титлата в Лондон, от понеделник българският тенисист ще се завърне в топ 10.

Дневник