Жил Мюлер спря серията на Рафаел Надал от десет поредни победи без загубен сет в турнирите от Големия шлем след епичен петсетов трилър. 34-годишният тенисист от Люксембург изпусна два сета аванс и четири мачбола в решителната пета част, но показа железни нерви и спечели с 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13 след 4 часа и 47 минути игра.

Мюлер се класира за първия си четвъртфинал на "Уимбълдън" и едва за втори път в кариерата си достигна до финалната осмица в турнирите от Големия шлем след US Open през 2008 г. Той успя да победи Надал цели 12 години след първата им и досега единствена среща на тревните кортове в Лондон, когато спечели в четири сета.

Люксембургският ветеран записа втори успех в шестия си двубой с испанеца. В опит да стигне до първия си полуфинал в Големия шлем той ще се изправи срещу шампиона от US Open 2014 Марин Чилич, който разби Роберто Баутиста Агут с 6:2, 6:2, 6:2.

Днес станаха известни седем от осемте четвъртфиналисти при мъжете. Единствено двубоят между трикратния шампион Новак Джокович и Адриан Манаринов, който беше предвиден да започне след мача на Мюлер и Надал, не се изигра. Сърбинът и французинът ще излязат на корта във вторник, когато ще се изиграят и всички четвъртфинали при жените.

Освен Мюлер и Чилич място във финалната осмица намериха още световният номер 1 и шампион от 2016 г. Анди Мъри, Милош Раонич, Томаш Бердин и Роджър Федерер, който отстрани Григор Димитров след убедителна победа в три сета.

Мюлер затвърди впечатленията, че се намира в страхотна форма през този сезон, която го изведе до рекордното в кариерата му 26 място в световната ранглиста. Той игра полуфинал в Индиън Уелс, загря за "Уимбълдън" с титла в Хертогенбош и полуфинал в "Куинс" и спечели десет от 11-те си мача на тревни кортове преди сблъсъка с Надал.

Испанецът беше считан за един от големите фаворити за титлата след изумителното си представяне в сезона на клей, а в първите три кръга в Лондон не загуби нито един сет.

Този път обаче носителят на 15 титли от Големия шлем обаче се изправи срещу играч, който сервираше по изключителен начин и запази хладнокръвие от началото до края на двубоя.

Мюлер спечели първия сет, въпреки че в него взе само седем точки в подаванията на Надал. Испанецът пръв стигна до възможност за пробив при 2:2, но тенисистът от Люксембург се спаси. Веднага след това той получи две точки за пробив, възползва се от втората и поведе с 4:2. До края на сета Мюлер не даде нито един шанс на съперника да върне пробива и удържа аванса си с безупречен сервис.

Втората част се разви по идентичен начин. Надал отново стигна пръв до възможност да поведе с пробив. Този път той имаше две поредни брейк точки при 40:15 в осмия гейм, но Мюлер показа здрави нерви и измъкна подаването си. В деветия гейм люксембургският тенисист получи първия си и единствен шанс за пробив, успя да го реализира с малко помощ от мрежата и поведе с 5:4. Сервирайки за спечелването на сета, той поведе с 40:15 и оползотвори втория си сетбол.

Надал обаче нямаше никакво намерение да се предава, въпреки че Мюлер никога не беше губил мач, в който повежда с 2:0 сета. Той имаше 39 победи в 39 такива срещи, а испанецът трябваше да прави пети обрат от 0:2 в кариерата си.

Носителят на 15 титли от Големия шлем за пореден път се доказа като изключителен боец на корта. В третия и четвъртия сет той не даде нито една точка за пробив на съперника. 31-годишният испанец реализира две от своите осем възможности да спечели подаването на Мюлер - за 3:1 в третата част и за 3:2 в четвъртата, и прати двубоя в решителен пет сет.

Драмата на корт №1 тепърва предстоеше. Мюлер успя да намери начин да скъси максимално разиграванията и да си върне тоталния контрол в сервис геймовете. Надал също сервираше много стабилно и не даваше възможности на съперника. В първите девет гейма нито един от двамата не получи шанс за пробив.

Надал първи показа колебания и при 4:5 беше изправен пред два мачбола. Испанецът успя да се измъкне, а при 6:6 стигна до първата си точка за пробив в петия сет, като тя беше с цената на "скрит" мачбол. Мюлер обаче не трепна.

При 9:9 Надал беше много близо да направи решителна крачка към победата. Той поведе с 40:15, а след това още два пъти имаше точки за пробив. Мюлер обаче отрази всеки един от "скритите" мачболи, които се откриха пред Надал. Това се оказа и последният критичен момент в подаванията на тенисиста от Люксембург.

Още в следващия гейм Мюлер стигна до нови два мачбола. Надал обаче подходи много агресивно и отново се измъкна в критичен момент. Последваха седем гейма, в които сервиращите не дадоха възможност на посрещащите да стигнат до шанс за пробив.

Надал беше този, който пръв се пропука. Испанецът изостана с 15:40, а Мюлер реализира петия си мачбол след форхенд в аут на испанеца и приключи двубоя в своя полза броени минути преди срещата да бъде спряна заради настъпващия мрак на Лондон.

Дневник