Марсел Кител доказа, че е най-добрият спринтьор в тазгодишното издание на "Тур дьо Франс" и грабна четвъртата си етапна победа. Германецът размаза останалите спринтьори, финиширайки с повече от един велосипед дължина.

Той измина точно за 4.01 часа дистанцията от 178 км между Перижо до Бержерак, изпреварвайки сънародника си Джон Декенколб от "Трек" и Дилан Хрьоневеген "Лото Йъмбо".

Победата е общо 13-а за Кител в Обиколката на Франция, с което той изпревари легендарния Ерик Цабел.

"Просто не мога да повярвам какво се случва. Вече имам четири победи тази година, а общо са 13, нереално е. Преди години мечтата ми беше просто да стана професионалист, а сега съм №1 в Тура", каза щастливият Кител след финала.

Етапът не предложи абсолютно никакви затруднения за колоната, а беше от типа преходни след тежките изпитания през уикенда и почивния ден в понеделник.

В откъсването се включиха само двама състезатели – Ели Гесбер от "Фортунео" и Йоан Офредо от "Ванти Гобер". Двамата така и не бяха пуснати на повече от 4-5 минути от основната група, като спринтьорските отбори не искаха да стават изненади.

Последният километър беше хаотичен, заради два остри завоя на 90 градуса, които разкъсаха и всички отбори. "Лото-Судал" имаше най-доброто извеждане за Андре Грайпел, но 800 метра преди финала Горилата беше оставен да се справя сам.

Кител също нямаше никакво извеждане, но намери чист път пред себе си и ускори с 69.3 км, устремявайки се към победата. Превъзходството му беше толкова голямо, че 25 м преди финала германецът дори пусна кормилото.

С победата той увеличи и преднината си в класацията за зелената фланелка, където води със 102 т. пред Майкъл Матюс.

В генералното класиране не настъпиха промени – Крис Фрум има аванс от 18 секунди пред Фабио Ару.

Утре колоната трябва да измине 203 км между Ейме и По. Етапът предлага само една височина от четвърта категория и денят отново е шанс за изява на спринтьорите.

Dnevnik.bg