Носителите на медали от игрите Дефлимпикс преди 2001 г. обвиниха спортния министър Красен Кралев в дискриминация и неуважително отношение към глухите спортисти. Те заявиха, че са възмутени от начина, по който министърът е опитал да ги представи пред обществото.

В понеделник те излязоха на протест пред сградата на ММС заради отказани и спрени доживотни месечни премии. След това Кралев свика пресконференция и заяви, че целта на протестиращите медалисти от най-големия спортен форум за глухи хора е да измъкнат много пари от държавата.

От 1 януари 2013 г. (по времето на Свилен Нейков като спортен министър) в сила влиза изменение в закона за спорта, според което право на месечна премия имат "олимпийски медалисти от игрите за глухи Дефлимпикс и от параолимпийските игри, прекратили активната си състезателна дейности".

Първоначално единадесет носители на медали от най-големия спортен форум за глухи получават одобрение за пожизнени месечни премии. Впоследствие екипът на Кралев спира парите на шестима и продължава да изплаща премии само на петимата, които са медалисти след 2001 г.

Министерството твърди, че изцяло спазва законите и оправдава спрените и отказани премии с факта, че наименованието Дефлимпикс (Deaflympics) е разрешено от МОК през 2001 г. И твърди, че именно това е причината в закона изрично да е посочено "игрите за глухи Дефлимпикс".

Днес протестиращите медалисти изпратиха отворено писмо до Кралев, премиера Бойко Борисов и председателя на народното събрание Димитър Главчев с копия до председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова и омбудсмана Мая Манолова.

© www.deaflympics.com

Според международния комитет за спортисти с увреден слух предстоят 23-ите летни игри Дефлимпикс. Спортното министерство обаче не е съгласно с това

Те цитираха чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация, според който "пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1 (където се включват увреждане и възраст), отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства".

"В този смисъл незачитането на участието на глухите спортисти в световните игри за глухи в периода преди 2001 г. и отричането на техните заслуги е проява на неравенство в третирането им в сравнение с останалите спортисти и ограничаването на възможностите им за участие в обществения живот", се казва в писмото.

"На тях и само на тях е наложена "давност" на заслугите, която е изтекла през 2001 г. със смяна на името на мероприятието, поради което те се оказват в неблагоприятно положение. За периода до 2001 г. българските глухи спортисти сме завоювали за България 87 медала от световните игри за глухи, с което сме допринесли за издигането на престижа на страната и за развитието на спорта сред глухите хора у нас. Затова смятаме, че сме заслужили уважението и правото да бъдем третирани наравно с другите спортисти", допълват медалистите с увреден слух.

Те предложиха три решения на казуса "Делимпикс". Първото е държавата и в частност спортното министерство да признаят световните игри за глухи и Дефлимпикс за едно и също спортно мероприятие.

От първото си издание през 1924 г. до 1965 г. състезанието е носило името Международно игри за глухи, от 1996 до 1999 г. са е наричало Световни игри за глухи. Международният комитет за спорт за глухи (МКСГ), който е върховният ръководен орган в спора за хора със слухови увреждания, счита предстоящото издание на Дефлимпикс в Турция (18-30 юли) за 23-ото в историята.

Протестиращите глухи спортисти искат в закона за спорта наред с "игрите за глухи Дефлимпикс" да бъде допълнено "световни игри за глухи", както както и да се въведат нови условия за признаване и зачитане на постиженията преди 2001 г. по "достоен начин, който гарантира равното им третиране" спрямо чуващите спортисти и спрямо медалистите от Дефлимпккс след 2001 г.

Според закона медалистите от олимпийски игри, параолимпийски игри и Дефлимпикс имат право на еднаква пожизнена пенсия - три минимални работни заплати за страната при златен медал, 90% от три минимални заплати при сребърен и 80% при бронзов.

В понеделник в сайта на ММС беше публикуван списък на 51 души, подали декларация за пожизнена месечна премия. Те са на състезатели, спечелили медали в периода 1957 - 1993 г. Според закона, ако те бъдат признати за участници в Дефлимпикс, трябва да получават премии на обща годишна стойност 1.26 млн. лева. От министерството допълниха, че очакват още десет заявки.

В днешното отворено писмо медалистите преди 2001 г. потвърдиха казаното по време на протеста, че заявките им не съдържат конкретни суми. Според тях публикуването на споменатите суми е с цел протестиращите да бъдат представени като алчни за пари хора, които се опитват да изнудват държавата.

"Обидно е представянето на глухите спортисти от г-н Кралев. Чрез тази атака се цели те да бъдат компрометирани и обществото да бъде настроено срещу тях заради спекулации за нереално високи премии, каквито те не са искали", се казва още в писмото.

Медалистите от Дефлимпикс преди 2001 г. призоваха Кралев "преди да прави категорични квалификации и фантастични интерпретации от рода, че това е едва ли не подготвена операция за източване на средства, да се запознае с проблемите на глухите хора и причините".

Те посочват, че причината първоначално да е имало 11 заявки, а след това през 2015 и 2016 г. броят им да е нараснал до над 50, се крие в липсата до пълноценен достъп до информация. "Голямата част от глухите спортисти разбират за промяната в закона, след като техните колеги започват да получават премии."

"Надяваме се, че казусът ще бъде преразгледан отново и в най-скоро време глухите медалисти ще получим уважително и справедливо отношение", завършва писмото на спортистите ветерани с увреден слух.

Дневник