Роджър Федерер се класира на исторически 12-и полуфинал на "Уимбълдън" след безапелационна победа над Милош Раонич 6:4, 6:2, 7:6 (4) в своя юбилеен мач №100 в Лондон. Швейцарецът, който след няколко дни ще стане на 36 години е общо за 42-и път сред четиримата най-добри в турнир от Големия шлем и достига до този етап без да загуби сет на "Уимбълдън".

Носителят на 18 титли от Шлема се нуждаеше само от два часа, за да пречупи шестия поставен Раонич. Федерер показа много стабилна игра и държеше високо ниво през целия двубой.

В първия сет швейцарецът проби съперника си при резултат 2:2 и след това нямаше проблем да задържи разликата, за да поведе в мача.

Вторият сет беше още по-категоричен за ветерана, като той реализира два пробива. Той поведе с 2:0, а след това без проблем увеличи аванса си до 5:1, за да даде само още един гейм на Раонич.

Федерер впечатли с над 90% спечелени точки при първи сервис в първите два сета и не допусна едва три непредизвикани грешки. Раонич даваше най-доброто от себе си, но срещна безгрешен противник от другата страна на мрежата.

Канадецът даде сериозен отпор в третия сет и при 4:3 в своя полза имаше четири точки за пробив. Федерер обаче отрази всяка една от тях, а после вкара сета в тайбрек.

В него швейцарецът беше безкомпромисен и даде само четири точки на Раонич.

За място на евентуален 29-и финал от Шлема и 11-и на "Уимбълдън", Федерер ще спори с Томаш Бердих.

"Надявам се, че Новак е добре, разбрах, че се е отказал заради контузия. Тъжно е още, че Анди и Рафа напуснаха турнира. Надявам се да се срещнем скоро", каза Федерер веднага след двубоя.

Швейцарецът е и единствения от голямата четворка на тениса, който остава в турнира. Той окачестви играта си срещу Раонич като много стабилна.

"Мисля, че играх добре, не беше никак лесно, защото Раонич игра доста силно. Радвам се, че мечтата ми продължава да бъде жива", каза 35-годишният швейцарец.

Новак Джокович е поредното голямо име, което напуска "Уимбълдън". След Рафаел Надал и Анди Мъри, трикратният шампион в Лондон (2011, 2014 и 2015 г.) е аут, като се отказа заради контузия.

Той издържа на корта само 1.05 часа срещу Томаш Бердих и се отказа при 6:7, 0:2, заради силни болки в лакътя.

Ден по-рано Джокович заяви, че рамото му му създава малко проблеми, но днес се оказа, че истинските му проблеми са в лакътя. Именно тази контузия го извади от турнира в Маями през март.

"Опитах да дам най-доброто от себе си. Мисля, че 30 минути играх със силна болка, но просто не беше възможно да продължа. Още на загрявката бях наясно, че няма да ми бъде лесно, но се надявах по време на двубоя болката да отшуми", каза Джокович на пресконференцията след двубоя.

През април Джокович обяви, че е напълно излекуван и може да се представя на високо ниво, но засега титлата му в Ийстборн остава единственият му успех през 2017 г

Годината се оказва пълен провал за сърбина, като първи път от 2010 г. той не достига до полуфинал в поне един от първите три тунира от Големия шлем.

Първият сет срещу Бердих беше равностоен, като нито един от тенисистите нямаше дори точка за пробив. Джокович се държеше достойно, но в тайбрека болките му се усилиха и той загуби със 7:2.

Във втората част той издържа на корта само 11 минути и при 0:2 гейма изоставане обяви, че се отказва.

Дневник