Бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА и дългогодишен президент на КОНКАКАФ Чък Блейзър е починал тази нощ на 72-годишна възраст, съобщиха адвокатите му. Причината за смъртта не се споменава. Предполага се, че тежащият близо 200 кг американец е починал заради сърдечни проблеми.

Блейзър беше главният информатор на ФБР в разследването, което доведе до големия корупционен скандал във ФИФА през 2015 г. и арестите на десетки ръководители по върховете на световния футбол. През същата година американецът получи доживотна забрана да се занимава с футбол.

Блейзър е роден в Куинс през 1945 г., а в края на 70-те успява да направи състояние като собственик на компания за производство на копчета. Първият му ръководен досег с футбола е през 1976 г., когато става треньор на детски отбор, в който играе синът му. Бързо обаче преценява, че предпочита да бъде в администрацията, а не около страничната линия. Американецът успява да се издигне до върховете на световния футбол, а за това главна роля има тясната му връзка с арестувания и също наказан до живот Джак Уорнър.

През 1989 г. Блейзър убеждава Уорнър да се кандидатира за президент на футболната конфедерация на Северна, Централа Америка и Карибите (КОНКАКАФ), като успешно ръководи неговата кампания до победен изход, а след това получава поста на генерален секретар на организацията. По това време конфедерацията има доста ограничени ресурси, защото страда от липса на сериозни спонсори и не продава добре правата върху състезанията и турнирите, които администрира.

Двамата укрепват финансовата и политическата сила на КОНКАКАФ и се добират до обкръжението на Блатер, като получават ключови постовете във ФИФА – Уорнър като вицепрезидент, а Блейзър като член на изпълкома. И същевременно значително увеличават банковите си сметки. Блейзър получава 10% комисиона от всеки договор за спонсорство и телевизионни права. Американецът е получил общо 20.6 милиона от КОНКАКАФ между 1996 и 2011 г. Отделно между 2004 и 2011 г. неговата лична кредитна карта American Express е заредена с 26 милиона, предвидени за разходи на конфедерацията.

Дълго време той живее в два апартамента в "Тръмп тауър", лети с частни самолети, вечеря в най-добрите ресторанти в света и се забавлява с известни личности и световни лидери. Американецът дори описва в своя блог преживяванията си. В него той гордо качва снимки с Хилари Клинтън, Нелсън Мандела и принц Уилям и разказва как по време на среща с Владимир Путин е бил оприличен от руския президент на Карл Маркс.

Блейзър обаче се озовава натясно през ноември 2011 г. Той е притиснат от данъчните служби в САЩ, тъй като не е плащал данъци в продължение на повече от десетилетие. Освен това федералните повдигат обвинение срещу него за взимане на подкупи срещу предоставяне на медийните и маркетинговите права на турнира "Голд къп", който той създава през 1991 г. Блейзър трябва да избира между това да влезе за доста години в затвора и това да стане информатор на данъчните служби и ФБР.

Дневник