Бившият шеф на "Бенетон" и "Рено" във Формула 1 Флавио Бриаторе, който в момента се изявява като агент на Фернандо Алонсо, отново излезе на преден план в медийното пространство. Ексцентричният 67-годишен италианец за пореден път намекна, че клиентът му може повече да не кара за "Макларън".

От началото на годината има сериозно напрежение между Алонсо и тима от Уокинг заради липсата на резултати и постоянните технически проблеми, главно заради двигателите "Хонда".

Испанецът си позволи да критикува публично японския производител на двигатели на няколко пъти, което засили слуховете, че ще напусне. 

Преди две седмици мениджърът му Бриаторе се срещна последователно с шефовете на "Мерцедес" Тото Волф и Ники Лауда, а след това и с този на "Рено" - Сирил Абитбул, в рамките на уикенда за Гран при на Азербайджан.

След това Бриаторе обяви, че през 2018 г. Алонсо може да кара за "Ферари" или "Мерцедес".

"Никой пилот не иска да бъде в отбор, който няма шансове за победи. Аз съм убеден, че мениджмънтът на "Макларън" работи много здраво, за да промени ситуацията. Отборът се нуждае от революция, за да задържи Фернандо и да има бъдеще", каза Бриаторе.

Италианецът сравни своя клиент с футболиста Лионел Меси, като според него и двамата са най-добрите в своите професии.

"Фернандо е като Меси за Формула 1 – все още е най-добрият. Представете си, че Меси няма в кой клуб да подпише. Но във Формула 1 е различно, защото има само един или два топ отбора", добави Бриаторе, който беше шеф на Алонсо при спечелването на световните му титли през 2005 и 2006 г. с "Рено".

Междувременно ситуацията около производителя на двигателите "Хонда" също е неясна. В падока върви упорит слух, че японците обмислят да напуснат Формула 1.

Въпреки че има големи проблеми с надеждността на агрегатите си през този сезон, "Хонда" подписа договор за доставка на двигатели със "Заубер" за 2018 г. Смята се обаче, че той ще бъде прекратен.

Дневник