Баскетболният деятел Константин Папазов се завръща като старши треньор на "Левски". Папазов ще продължи да бъде и президент на клуба. Другата длъжност, която той заема в момента, е управител на зала "Универсиада".

В продължение на повече от година - от септември 2015 г. до октомври 2016 г., Папазов беше и председател на Националната баскетболна лига (НБЛ). Той се завръща към треньорската професия след двегодишно отсъствие.

"Единствената причина да се завърна е, че това искат сърцето и душата ми. Искам да правя това, което ми доставя удоволствие. Преди две години се отказах от треньорството, но тогава това беше решение на разума, защото имаше много причини и странични фактори", каза Папазов на пресконференция в четвъртък.

 "Първата година беше прекрасна. Изкарах доста време в Истанбул, бях в Атланта, бях близо до баскетбола. Втората година обаче беше много тежка. Смятам, че се завръщам много по-силен психически", каза още специалистът, който ще навърши 50 години на 17 юли.

Той обясни, че "Левски" е стабилизиран финансово, въпреки че по думите му бюджетът ще бъде около четири пъти по-малък от този на женския баскетболен "Берое".

"Не искам мегаломански истории. Разбрах, че победата и личната амбиция не са най-важното. Дори сега ще мога да докажа пред неверниците, че мога да работя и без много пари", каза Папазов.

Той припомни сезон 2013/2014, когато банкерът Цветан Василев осигуряваше огромен бюджет на "Левски". Отборът стана шампион и трябваше да участва в Евролигата, но беше изваден от турнира заради непокрити изисквания, след като остана без финансиране след срива на КТБ.

През 2015 г., след като oбяви край на треньорската си кариера, Папазов създаде нов клуб - "Левски 2014", който беше приет от баскетболната федерация и лигата.

"На 1 юли 2014 г. "Левски" беше на прага на участие в квалификациите на Евролигата. Съдбата ми отне това, но вярвам, че в бъдеще ще ми го върне. Най-важното е, че "Левски" оцеля. Нашият бюджет за следващия сезон пак ще бъде най-малкият в мъжката лига", каза още Папазов.

"Имам думата на човек, който е близък до клуба, че ще помага. Водим разговори и с една телекомуникационна компания. Започваме постепенно и се надяваме с много работа да постигнем и успехи", допълните президентът и старши треньор на сините.

Той вече е договорил привличането на Деян Карамфилов, а цел номер 1 в лятната селекция е Крис Минков от "Лукойл Академик". "С Крис водим разговори. Той иска да играе в "Левски", но момчето има морал и ще изчака и позицията на "Лукойл".

"Искам и Димитър Маринчевски, но той ни отказа. Водим преговори и с един играч с голям потенциал в младежки възраст, още няма 18 години. Искам да вземем и един чужденец поне до Нова година на позицията център, защото на този пост няма добри български играчи. Със сигурност предизвикателството ще бъде голямо", продължи той.

На този етап в екипа на специалиста влизат миналогодишният старши треньор Мануел Марков, който обаче има възможност да заработи в чужбина, както и Димитър Ангелов. "Митко има страхотен треньорски потенциал. В щаба ще има и още един човек, но не искам да разкривам името му, докато не приключи взаимоотношенията си с настоящия си клуб. Вярвам, че ще работим добре заедно", каза Папазов.

Дневник