Испанката Гарбине Мугуруса е първата финалистка в тазгодишния "Уимбълдън". 23-годишната тенисистка имаше нужда от едва 64 минути, за да постигне разгромна победа с 6:1, 6:1 срещу словачката Магдалена Рибарикова.

Мугуруса ще играе за втори път на финал в Лондон след 2015 г., когато отстъпи на Серена Уилямс. В опит да спечели втория си трофей от Големия шлем след миналогодишния "Ролан Гарос" тя ще се изправи срещу победителката от мача между Винъс Уилямс и Джоана Конта.

Испанската тенисистка нямаше абсолютно никакви проблеми срещу Рибарикова, която никога досега не беше преминавала третия кръг в турнирите от Големия шлем и само три пъти в предишните си 34 участия беше прескачала втория.

Поставената под №14 Мугуруса спечели скоростно първите пет гейма на двубоя, като реализира пробиви във втория и четвъртия. Рибарикова спря серията за 1:5, но при свой сервис испанката приключи сета с категоричен гейм на 15.

Втората част се разви по идентичен начин. Мугуруса проби в първия и третия гейм, затвърди без никакви проблеми направените пробиви и след 15 минути игра поведе с 4:0. Рибарикова спечели третото си подаване, но това беше всичко, което успя да направи в този мач.

Мугуруса спечели 60 от разиграните 93 точки в мача, загуби едва 11 разигравания в своите подавания и спаси единствения шанс за пробив, който се откри пред словачката. Испанката реализира пет от 12-те си възможности да пробие подаването на съперничката.

Рибарикова, която заради контузия се смъкна до №453 в света през март, напуска турнира с 550 хил. паунда от наградния фонд и 780 точки за ранглистата. В понеделник 28-годишната словачка ще се изкачи до №33 и ще се доближи на две позиции от рекордното си класиране.

Dnevnik.bg