Хърватинът Марин Чилич спечели надстрелването от сервис с американеца Сам Куери и се класира за финала на "Уимбълдън". Шампионът от US Open 2014 загуби първи сет от началото на турнира, но направи обрат и спечели с 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3), 7:5.

В опит да спечели втората си титла от Големия шлем хърватският тенисист ще се изправи срещу победителя от мача между седемкратния шампион в Лондон Роджър Федерер и финалиста от 2010 г. Томаш Бердих.

Чилич, който през септември ще навърши 29 години, се класира за втория си финал в турнирите от Шлема след US Open през 2014 г., когато победи Кей Нишикори в три сета. Преди тази година той не беше преминавал четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Чилич показа по-мощна и агресивна игра от Куери, който изцяло разчиташе на своя начален удар и грешките на съперника. В първия сет това даде резултат, след като хърватинът направи няколко подаръка на своя съперник в тайбрека.

В цялата първа част нямаше нито една точка за пробив и очаквано се стигна до развръзка в дълъг гейм. Той започна отлично за Чилич, който набързо поведе с 4:1. Куери обаче отговори с четири поредни точки и обърна резултата при 5:4. Американецът пръв стигна до сетбол при 6:5, но хърватинът се спаси.

При 6:6 съдиите отсъдиха ас на Чилич, но Куери поиска "ястребово око" и се оказа прав. Хърватинът трябваше да изпълни втори сервис, но точно в този момент на един от зрителите по трибуните му прилоша и това доведе до петминутна пауза.

Чилич получи шанс да изпълни първи сервис при подновяването на играта, но след ретура на Куери изпрати бекхенда си далеч в аут. Американецът получи сетбол при свой сервис и го реализира, след като хърватинът отново допусна непредизвикана грешка от бекхенд.

Шампионът от US Open 2014 бързо си върна ритъма, започна все по-умело да използва своя бекхенд и държеше контрола върху разиграванията, като не позволяваше на Куери да пусне в действие мълниеносния си форхенд.

Чилич изпусна шансове за пробив в първия и петия гейм. В седмия гейм той поведе с 40:0 при сервис на Куери и този път успя да спечели подаването на съперника при втората си възможност - 4:3. Хърватинът нямаше никакви проблеми в следващите си два сервис гейма и приключи сета в своя полза, без да е дал нито един шанс за пробив на американеца. 

Чилич продължи да доминира и стигна до три поредни точки за пробив още в първия гейм на третия сет. Куери показа характер и се спаси от тежката ситуация, но още в следващото си подаване изостана с 15:40 и този път се пропука.

Световният номер 6 обаче изненадващо не успя да затвърди пробива. Куери стигна до първите си възможности за пробив, след като поведе с 40:15. Той пропусна първата, но реализира втората с печеливш удар от бекхенд и изравни резултата.

След бурното начало на сета двамата започнаха да печелят убедително подаванията си, повече точки за пробив нямаше и така всичко трябваше да се реши в тайбрек. Решителният гейм се движеше точка за точка до 3:3, след което Чилич реализира четири поредни точки и се доближи на един сет от финала. 

Хърватинът започна четвъртата част с убедителен сервис гейм на нула. Куери обаче спечели следващите три гейма, като успя да реализира пробив за 2:1 и да го затвърди. Американецът поддържаше аванса си до 4:2 и всичко сочеше, че мачът ще се реши в пети сет.

Куери обаче се поддаде на напрежението и началният удар го предаде в ключов момент. Чилич спечели пет от следващите шест гейма и при втория си мачбол сложи точка на спора след два часа и 57 минути игра.

Хърватинът завърши мача с цели 70 уинъра, 25 от които директно от сервис. Куери направи 46 завършващи удара, от които 12 аса, а освен това направи повече непредизвикани грешки - 26 срещу 21 за Чилич. Двамата разиграха общо 271, а 150 бяха спечелени от световния номер 8.

Дневник