Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира за 11-ия си финал на "Уимбълдън". Швейцарецът продължи безапелационния си път към върха след 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4 срещу Томаш Бердих.

Федерер достигна до решителния мач, без да загуби нито един сет. По пътя си той преодоля убедително и българина Григор Димитров.

Седемкратният шампион стана най-възрастният финалист в надпреварата - 35 години и 246 дни. Рекордът в турнирите от Големия шлем се държи от Малкълм Андерсън, който през 1972 г. игра във финала на Australian Open на 36 години и 306 дни.

Във финала Федерер ще спори с Марин Чилич. По-рано хърватинът направи обрат във вълнуващ и оспорван двубой със Сам Куери.

Преди година Федерер направи забележителен обрат от 0:2 сета срещу Чилич в четвъртфиналите на "Уимбълдън", като спаси и мачбол.

Швейцарецът продължи добрите си игри на "Уимбълдън", както и положителната си традиция срещу Бердих. Той постигна 19-ата си победа от 25 мача с чеха.

Бердих имаше възможност да пробив още в първия гейм, но Федерер се спаси. Седемкратният шампион взе подаването на съперника си за 3:2, но чехът успя да изравни при 4:4. В последвалия тайбрек швейцарецът взе инициативата и спечели със 7:4.

Вторият сет премина без пробиви, а в тайбрека Федерер поведе с 5:1 точки и уверено стигна отново до 7:4.

Ключов за изхода на третия сет, а и на мача се оказа пробивът на швейцареца в седмия гейм. Гейм по-рано той се беше спасил от 15:40, а веднага след това улови шанса си и взе преднина. Бердих не намери отговор и след 6:3 Федерер подпечата победата си.

Дневник