За трета поредна година Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън в домашната си надпревара за Гран при на Великобритания. Пилотът на "Мерцедес" направи изумителна квалификация на пистата "Силвърстоун", завъртайки обиколка за 1:26.600.

Това е 67-и полпозишън в кариерата на британеца, който вече е само с един зад абсолютния рекорд на Михаел Шумахер.

Зад Хамилтън се наредиха двамата пилоти на "Ферари" Кими Райконен и Себастиан Фетел, но те бяха с повече от половин секунда по-бавни. За трети път през сезона финландецът изпревари съотборника си в квалификация.

Четвърто време даде Валтери Ботас, но заради сменена скоростна кутия, той ще стартира с пет места назад, потегляйки девети от решетката утре.

"Това беше страхотна квалификация. Първата позиция е идеалната, от която да стартираш на "Силвърстоун". Обичам такива трудни условия, израснал съм при тях и бях уверен в себе си", каза Хамилтън след сесията.

Квалификацията предложи голяма интрига, като в рамките на 60-те минути времето на няколко пъти се промени.

Първата част стартира при лек дъжд и мокра писта, а Даниел Рикардо записа ранното най-добро време с гумите интермедия - 1:42.966. Малко след това обаче проблем в турбото го принуди да спре край трасето. Австралиецът трябваше да прекрати участието си в сесията.

Това доведе и до червен флаг за кратко, докато болидът на "Ред Бул" бъде прибран.

Със спирането на дъжда някои от пилотите рискуваха с поставяне на сликове. Алонсо извади най-голям късмет, започвайки бързата си обиколка буквално в последната секунда, но това му позволи да запише най-добро време.

От първата част обаче отпаднаха Ланс Строл с "Уилямс", Кевин Магнусен от "Хаас", двамата пилоти на "Заубер" Верлайн и Ериксон, както и Рикардо.

Това се оказа и първо отпадане за него в квалификация толкова рано от Гран при на Италия 2015 г. В 38 поредни квалификации, Рикардо неизменно стигаше до битката за челните 10 позиции.

Съботният ден и без това не започна добре за Рикардо, чиято скоростна кутия беше сменена. Това му донесе и наказание с пет места назад на стартовата решетка.

Утре той ще стартира 19-и, а единствено зад него ще бъде Алонсо. Испанецът е наказан с 25 позиции, заради смяна на хибридната система на своя "Макларън".

Във втората част трасето изсъхна изцяло и времената започнаха да падат постоянно.

От "Мерцедес" отново избраха различна стратегия, като Хамилтън правеше обиколки с гумите суперсофт, а Ботас с по-твърдия комплект – софт.

Двамата пилоти на Сребърните стрели диктуваха темпото и дадоха врмена с повече от секунда по-добри от тези на Фетел и Райконен.

Новината на втората част беше влизането на Щофел Вандорн с "Макларън" сред най-добрите 10. От битката пък отпаднаха Джолиън Палмър, Даниил Квят, Алонсо, Карлос Сайнц и Маса.

В заключителните 12 минути от сесията, всички извадиха максималния ресурс от болидите си и времената паднаха още. При първите минавания Хамилтън се нареди пред Фетел, Ботас и Райконен.

Контролът обяви, че ще разследва Хамилтън за блокиране на Ромен Грожан от "Хаас".

С поставянето на още един нов комплект суперсофт британецът вече беше недостижим, но Райконен успя да се нареди точно зад него, на 0.547 сек.

Полпозишънът във Великобритания е общо пети за Хамилтън, който има и четири победи на "Силвърстоун" (2008, 2013, 2015 и 2016 г.). При успех утре той ще се изравни с легендарния Джим Кларк.

Стартова решетка Топ 10

1. Люис Хамилтън "Мерцедес"
2. Кими Райконен "Ферари"
3. Себастиан Фетел "Ферари"
4. Макс Верстапен "Ред Бул"
5. Нико Хюлкенберг "Рено"
6. Серхио Перес "Форс Индия"
7. Естебан Окон "Форс Индия"
8. Щофел Вандорн "Макларън"
9. Валтери Ботас "Мерцедес" (наказание от 5 места)
10. Ромен Грожан "Хаас"

Dnevnik.bg