Гарбине Мугуруса е новата кралица на "Уимбълдън" след като разгроми Винъс Уилямс във финалния мач на женския турнир. Испанката се нужадеше само от 1.18 часа, за да надвие 37-годишната Уилямс със 7:5, 6:0.

Това е втори турнир от Големия шлем, койот 23-годишната Мугуруса печели "Ролан Гарос" през 2016 г.

Испанката успя и да се реваншира в Лондон, където преди две години загуби от по-малката от двете сестри – Серена. Сега обаче стигна по безапелационен начин до трофея, след като даде само един сет на съперничките си на "Ол Инглънд клуб".


Винъс пък не сбъдна мечтата си за шеста титла от "Уимбълдън" след 2000, 2001, 2005, 2007 и 2008 г. Именно триумфът й преди девет години остава нейната последна титла от Шлема.

Уилямс губи втори финал за 2017 г., след като на Australian Open отстъпи на сестра си.

"Винъс е страхотна, аз израстнах докато я гледах. Тя е вдъхновение за мен, беше чест да се изправя срещу нея. Бях нервна, но се старах да не го показвам. Първият сет беше ужасно труден", каза испанската след края на двубоя.

Тя благодари на своя щаб и особено на треньора си Кончита Мартинес.

В първия сет и двете финалистки бяха много стабилни при сервисите си и не искаха да рискуват по никакъв начин. Мугуруса беше с една идея по-спокойна и уверена и грешеше много по-рядко в дългите разиграванията.

От своя страна Уилямс заложи на изпитаното си оръжие форхенда, но допусна изключително много грешки. Първият пробив дойде едва в 11-ия гейм, когато испанката успя да спечели подаването на съперничката си и да поведе с 6:5.

Последва безгрешен сервис гейм, с който тя поведе и в резултата.

Уилямс завърши първия сет с 15 непредизвикани грешки и допусна четири двойни грешки.

Втората част започна с пробив на Мугуруса, която се възползва от още няколко грешки на американката.

Уилямс често играеше на бекхенда на своята съперничка, но така и не намираше възможност да се приближи към мрежата и да атакува по-настоятелност.

Пробивът беше затвърден, а след това преднината на испанката стигна до 4:0.

Вторият сет продължи само 26 минути, като Мугуруса го взе с 6:0, увеличавайки сметката си от девет поредни гейма.

Испанката приключва много силен турнир за себе си в Лондон, където имаше и много тежки изпитания. Най-голям проблям Мугуруса срещна в четвъртия кръг, когато надви световната №1 и поставена като първа Анжелик Кербер. Губейки първия сет, тя успя да обърне.

След това срещу Кузнецова, Рибарикова и Уилямс, Мугуруса буквално летеше и не остави съмнения в превъзходството си.

В четвъртфинала, полуфинала и финалния мач, тя даде общо 14 гейма на съперничките си.

Dnevnik.bg