Фабио Ару издържа само два дни като лидер в Обиколката на Франция преди Крис Фрум отново да си върне жълтата фланелка. Етапът от Бланяк до Родез (181 км) предложи голяма интрига във финала, като Фрум финишира най-добре от претендентите за генералното класиране.

Сложният и хълмист финал с наклон от 10% беше спечелен от Майкъл Матюс, който взе спринта пред Грег Ван Авермат и Едвалд Боасон Хаген.

Това е втора поредна етапна победа за "Сънуеб", които триумфираха и в петък, чрез Уорън Баргил. Фрум финишира седми на една секунда изоставане, заедно с Дан Мартин и Ригоберто Уран.

Британецът свали жълтото трико от гърба на Ару, който завърши на 26 секунди след етапния победител. Четири секунди загуби и Ромен Барде.

Данните в края показаха, че Фрум е карал 6.6 км/ч по-бързо от Ару в заключителните 500 метра.

Етапът не беше сложен до последните 50 км, които бяха с много начупен характер. Отборите заинтересовани във финала контролираха разликата с бегълците и не ги оставиха да се откъснат далеч. Томас Де Хенд беше хванат 13 км преди финала, а след това някои състезатели опитаха контраатаки.

"Скай" наложи високо темпо, за да пласира Крис Фрум в челото, а още на спускането в последните три километра се видя, че жълтата фланелка на Ару изостава.

В последните 500 метра имаше стръмно изкачване, като ранната атака на Оливер Несен и Филип Жилбер се оказа неуспешна, а Майкъл Матюс беше най-силен.

В утрешния 15-и етап колоната ще покори 189 км, които са с изцяло нагънат профил и изглеждат като добра възможност за откъснала се група да стигне първа до финала.

Само в рамките на два дни обаче "Скай" успя отново да обърне състезанието, след кризата на Фрум в 12-ия етап. Британците действаха агресивно в два поредни етапа и сега отново ще трябва да бранят жълтата фланелка на лидера си.

Утре, Фрум ще носи трикото за 52-и ден в кариерата си.

Генерално класиране след 14 етапа
1. Крис Фрум ("Скай") 59.52:09 часа
2. Фабио Ару ("Астана") +0.18 сек
3. Ромен Барде (AG2R) +0.23
4. Ригоберто Уран ("Канъндел") +0.29
5. Микел Ланда ("Скай") +1.17 мин
6. Дан Мартин ("Куикстеп") +1.26
7. Саймън Йейтс ("Орика") +2.02
8. Найро Кинтана ("Мовистар") +2.22
9. Луис Мейнтис (ОАЕ) +5.09
10. Алберто Контадор ("Трек") +5.37

Dnevnik.bg