На 35 години и 342 дни Роджър Федерер продължава да изумява с изключителното си представяне на корта. Когато миналата година реши да прекрати сезона си след "Уимбълдън", едва ли дори самият той е очаквал това, което се случи през 2017 г. На Australian Open швейцарецът спечели първата си титла от Големия шлем от 2012 г., а днес може за пореден път да влезе в историята на тениса, ако завоюва осми трофей от "Уимбълдън".

Федерер ще се изправи срещу хърватина Марин Чилич, който ще преследва втората си титла от Шлема след US Open. 131-ият финал на "Уимбълдън" започва в 16.00 ч. българско време и ще бъде предаван пряко по "Евроспорт 2".

Маестрото стигна по безапелационен начин до 11-ия си финал на "Уимбълдън" и общо 29-и в турнирите от Големия шлем. Той не загуби нито един сет в двубоите с Александър Долгополов, Душан Лайович, Миша Зверев, Григор Димитров, Милош Раонич и Томаш Бердих.

Чилич също беше много убедителен в първите си четири мача и не даде сет на Филип Колшрайбер, Флориан Майер, Стив Джонсън и Роберто Баутиста Агут, но след това премина през два много тежки двубоя - с Жил Мюлер в четвъртфиналите и със Сам Куери в полуфиналите.

Хърватинът, който през септември ще навърши 29 години, се класира за втория си финал в турнирите от Шлема след US Open през 2014 г., когато победи Кей Нишикори в три сета. Преди тази година той не беше преминавал четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Ако спечели днешния финал, Федерер ще стане едноличен рекордьор по титли от "Уимбълдън". В момента той разделя първото място с Пийт Сампрас и Уилям Реншоу (в аматьорската ера). Швейцарецът може да се превърне в едва втория играч в историята, спечелил повече от седем титли в един турнир от Големия шлем. Досега това е правил само Рафаел Надал с десетте си трофея от "Ролан Гарос".

Федерер може да стане и най-възрастният шампион на "Уимбълдън" в откритата ера на тениса (след 1968 г.) и вторият най-възрастен в турнирите от Големия шлем след Кен Розуел (37 години и 62 дни) на Australian Open през 1972 г.

Триумф днес ще го направи и първият играч в откритата ера, навършил 31 години, който печели две титли от Големия шлем в един сезон. Федерер не е печелил два трофея от Шлема в една година от 2009 г., когато триумфира на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

Швейцарският тенисист ще опита да спечели петата си титла през 2017 г., след като покори Australian Open за пети път, Индиън Уелс за пети път, Маями за трети път и Хале за девети път. През 2016 г. той не вдигна нито един трофей.

Федерер има 30 победи в 32 мача през този сезон, намира се в серията от 13 поредни победи в турнирите от Големия шлем, а днес ще изравни рекорда на Джими Конърс по брой изиграни срещи на "Уимбълдън" - 102.

"Да творя история на "Уимбълдън" ме прави изключително щастлив. Обичам този турнир. Всичките ми мечти като играч са се сбъдвали тук. Страхотно е да имам още един шанс да стигна до осма титла и да бъда толкова близо до това", каза носителят на 18 титли от Големия шлем преди двубоя.

Чилич също може да влезе в историята с триумф днес. Ако победи Федерер, той ще стане първият хърватин с две титли от Големия шлем. Единствените му сънародници, които са печелили трофей от голямата четворка, са Ива Майоли на "Ролан Гарос" през 1997 г. и доскорошният му треньор Горан Иванишевич на "Уимбълдън" през 2001 г.

Федерер има категорично предимство в двубоите с Чилич - шест победи в седем мача. Преди година двамата отново се срещнаха на "Уимбълдън", а швейцарецът навакса два сета пасив и спаси три мачбола, за да се класира на полуфиналите след успех с 6:7 (4), 4:6, 6:4, 7:6 (9), 6:3.

През 2014 г. двамата се срещнаха в полуфиналите на US Open, а Чилич постигна по много убедителен начин първата си и засега последна победа срещу Федерер - 6:3, 6:4, 6:4, по пътя към титлата в Ню Йорк.

Те имаха още един мач през 2014 г. - в осминафиналите на мастърса в Канада, когато швейцарецът спечели със 7:6 (5), 6:7 (3), 6:4. Първите им четири двубоя бяха в периода 2008 - 2012 г., като в тях хърватинът взе само един сет на Маестрото - в осминафиналите на US Open през 2011 г., когато отстъпи с 3:6, 6:4, 4:6, 2:6.

Преди днешния финал Федерер заяви, че е приятно да срещне ново лице във финал на турнир от Големия шлем. По думите му обаче това не прави задачата му по-лесна въпреки добрите показатели срещу Чилич.

"Слава богу, в миналото съм играл финали и срещу играчи, които не са се казвали Рафа, Новак или Анди. От тази гледна точка не искам да казвам, че ще вляза по-спокоен в мача, понеже имам добри показатели срещу Марин, въпреки че мачовете ни бяха изключително оспорвани. Но не е като да сме играли 30 пъти един срещу друг. Чувстваш се така, сякаш трябва изцяло да смениш настройката. Мисля, че е хубаво в някои отношения. Това е приятна промяна, но със сигурност не прави нещата по-лесни", каза Федерер.

Чилич е уверен, че може да победи швейцареца, въпреки че до момента нито един от противниците на седемкратния шампион не беше дори близо до това. Хърватинът има 12 победи в 14-те си мача на трева през 2017 г. и на хартия наистина притежава всичко необходимо, за да спре Федерер по пътя към историята.

"Знам, че пред мен има много голяма планина за изкачване. В момента Роджър играе може би най-добрия тенис в кариерата си. Предизвикателство ще бъде огромно, но аз вярвам, че съм готов за него", заяви световният номер 6 преди двубоя.

Dnevnik.bg