На 35 години и 342 дни Роджър Федерер пренаписа историята на "Уимбълдън", печелейки за осми рекорден път титлата на кортовете в Лондон. Маестрото не срещна абсолютно никакви проблеми срещу Марин Чилич 6:3, 6:1, 6:4 и се нуждаеше само от 1.43 часа.

Той вече е еднолично начело на "Уимбълдън", изпреварвайки носителят на 7 трофея Пит Сампрас. Титла №19 от Големия шлем за Федерер е и негов втори за годината след Australian Open.

Всичко се получаваше с лекота за швейцареца, в неговия рекорден 102-и мач на кортовете на "Ол Инглънд клуб" (б.р. изравнен рекорд на Джими Конърс).

Първият сет мина изцяло под диктовката на Маестрото. Той започна стабилно, движеше се много добре по корта и нямаше никакви проблеми при сервис геймовете си.

Федерер проби при резултат 2:2, а след това даде само един гейм на съперника си, пробивайки го още веднъж за крайното 6:3.

В първата част играта на Чилич не тръгна и той допусна 10 непредизвикани грешки. Хърватинът опитваше да компенсира с много мощ в ударите си, но често те отиваха зад крайната линия. Той записа само три уинъра, а за капак сервирането му беше под 50%.

Вторият сет започна с блицкриг на Федерер, който за броени минути дръпна с 3:0 и един пробив преднина.

В този момент Чилич поиска прекъсване и изведнъж рухна в сълзи, но въпреки наличието на физиотерапевт около него, нямаше третиране на никаква контузия.

Присъстващите на корта предположиха, че става въпрос за нервно разстройство, каквото съмнение изрази и анализаторът на "Евроспорт" Матс Виландер.

Под овациите на публиката Чилич се върна на корта и дори записа безапелационен гейм, с няколко атрактивни излизания на мрежата, които допълнително зарадваха всички на централния корт.

Това обаче беше и последният му гейм в сета, като Федерер се развихри наново без проблеми затвори частта с 6:1. След втория сет Чилич поиска намеса на физиотерапевт, който да смени превръзка на лявото му стъпало.

Отпор имаше в третия сет, като Чилич драстично повиши процента си на сервиране. Той удържа до 3:3, когато допусна няколко грешки и Федерер го проби, а след това и затвърди пробива си.

Последва убедителен гейм на хърватина, който обач дойде прекалено късно в мача, за да може да бъде осъществен някакъв обрат.

Маестрото не допусна изненада, заложи на силни сервиси и затвори двубоя с 6:4.

Федерер вече е най-възрастният шампион на "Уимбълдън" в откритата ера на тениса (след 1968 г.) и вторият най-възрастен в турнирите от Големия шлем след Кен Розуел (37 години и 62 дни) на Australian Open през 1972 г.

Въпреки, че е един от най-възрастните в световния тур, швейцарецът не остави никакви шансове на конкурентите си, като не загуби нито един сет. По пътя към финала той победи Александър Долгополов, Душан Лайович, Миша Зверев, Григор Димитров, Милош Раонич и Томаш Бердих.

В историята единственият с повече титли от един турнир от Шлема остава Рафаел Надал, който тази година спечели своята 10-а на "Ролан Гарос".

Това беше и първи финал от осем поредни насам, в който той не се изправя срещу Анди Мъри, Новак Джокович или Рафаел Надал. За последно Федерер го направи през 2009 г., отново на "Уимбълдън", когато надви Анди Родик в петсетов трилър.

Dnevnik.bg